Sinnamik asit, öjenol ve limonenin bazı mayalar üzerine inhibitör etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
iÖZETGıda katkısı olarak kimyasal madde kullanımı son derece yaygındır. Ancak, tümdünyada doğal ürünlerin kullanımına ilgi artmaktadır. Bu araştırma ile tarçının uçucu bileşeniolan sinnamik asit, özellikle karanfil ve daha az miktarda olmak üzere tarçının esansiyel yağıolan öjenol ve limonun esansiyel yağlarından limonenin, Candida oleophila, Kloeckeraapiculata, Metschnikowia fructicola, Saccharomyces uvarum ve Schizosaccharomyces pombeüzerine engelleyici etkileri araştırılmıştır.Araştırmada disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Deneme materyali olan esansiyelyağların, çalışılan mikroorganizmalar üzerine olan minimum engelleme konsantrasyonlarıbelirlenmiştir.3 etken madde içerisinde sinnamik asitin, hem disk difüzyon hem de tüp dilisyonyönteminde öjenol ve limonene nazaran daha düşük konsanrasyonlarda (%2.8, %3.84, %4.36,%5,4) inhibisyon etkisi göstererek en etkili etken madde olduğu saptanmıştır. Mayaların isefarklı etken maddelere karşı dirençleri arasında bir paralellik göstermediği belirlenmiştir.Anahtar sözcükler: Uçucu yağ, baharat, antifungal etki iABSTRACTIt is common that using chemical material as food additive. But first aim is usingnatural product at all of the world. In this research, it was investigated inhibition effects ofcinnamic acid (volatile compound of cinnamon), limonene (essential oil of lemon) andeugenol (essential oil of clove, cinnamon) on Metschnikowia fructicola, Candida oleophila,Schisosaccharomyces pombe, Saccharomyces uvarum ve Kloeckera apiculata.In this study, disc difusion methods was used. M C (minimum inbition concentration)of these essential oil was determined on the microorganisms.Among eugenol, limonene and cinnamic acid, it was found that cinnamic acid has themost inhibition effect with low concentrations (%2.8, %3.84, %4.36, %5,4) at both discdiffusion and tube dilution methods. Also it was found that test yeast have different resistanceagainst test materials.Key words: Volatile oil, spices, antifungal effect
Collections