Antalya ovası`nda tarımın yapısal değişiklikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma konusu olarak Antalya Ovası'nda yer alan tarım arazileri ve bu arazilerde yetiştirilen tarım ürünlerinin zaman içerisinde fizikî ve beşeri unsurlar neticesindeki değişimi incelenmiştir. Sahada, iklim ve toprak özellikleri tarımsal üretime elverişli olmasına rağmen, şehirleşme ve turizm faaliyetlerinin artmasına bağlı olarak tarımsal alanlar daralmış, nüfus miktarının artması ile de ürünlere olan talep artarak, birim alandan yüksek oranda faydalanma arayışları artmıştır.Antalya Ovası'nda, iklimin ılıman geçmesi ve don olaylı gün sayısının az olması sebebi ile yılda birden fazla ürün alınabilmektedir. Bu doğal ortam teknoloji ve ulaşım sistemlerinin gelişmesi ile de seracılık faaliyetlerini desteklemiş ve geleneksel ürünlerden günümüz ihtiyaç ve taleplerine göre bir dönüşüm yaşanmıştır. Fakat tarım toprakları erozyon tehlikesi ile karşı karşıyadır ve ilin tarım arazilerinin bir kısmı özellikle sulamanın yetersiz olduğu alanlarda (Konyaaltı ve Kepez) nadasa bırakılmaktadır.Ülkemizde tarımsal desteklemeler ve kooperatifleşme ile tarımsal üretimde artışlar sağlanmaya çalışılmıştır. Buna ilave olarak örtüaltı üretimde, kış aylarında meydana gelen olumsuz hava koşullarının etkisinin, devlet desteği ile giderilmeye çalışılması çiftçiler için olumlu bir adım olarak görülmüştür. Araştırma sahasında tarım sektörü çalışanlarının çoğunluğunu artık yaşlı nüfus oluşturmaktadır. Bu da Antalya tarımının yaşadığı, şehrin yapısına uygun olan, yapısal dönüşümlerden bir diğeridir. Genç nüfus daha çok eğitim ve turizm sektörüne yönelmiş, bu durum da tarımın gelecekte ki devamlılığının sağlanmasında tehlikeler ortaya çıkarmıştır. Ancak devletin genç çiftçilere destekleri ve hibeleri ile bu problemler aşılmaya çalışılmaktadır. As the research subject, agricultural lands and the diffirence of those agricultural produced in those field as a result of physical and artificial elements has been observed. Although the climate and the soil conditions are good enough for agricultural produce, the agricultural fields have been limited and as the result of population explosion, and increase in the demand for those produces have led farmers how to get more produce in a unit field.Due to the wamth of the climate in Antalya and much fewer days exposed to alen, more than once produce have been harvested. This natural environment has supported greenglass activities and there has been tendency yo nowadays need and demand from traditional produces owing to the improvement of technology and transportation systems. But agricultural land are exposed to days of erosion and some parts of agricultural lands of the province of Antalya, particularly the ones where irrigation is not sufficient (Konyaaltı, Kepez) have to be planted once two years.The agricultural supporting and cooperation in country have been used to increase producing in agriculture , In addition, it was seen as a positive step for farmers in greenhouse production to try to eliminate the effects of adverse weather conditions occurring in the winter months. It has been discovered that most of the people working in agricultural field are the elderly people. This is another of the structural transformations in which Antalya agriculture is experienced and the urban structure is suitable. The young population is more oriented towards education and tourism, which poses dangers in the future conditions of agriculture. However, these problems try to be overcome with the support and grants of the state to young farmers.
Collections