Ginkgo biloba bitkisinin yapraklarından toplam fenoliklerin ve toplam flavonoidlerin ekstraksiyon koşullarının optimizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Son yıllarda tüketicilerin doğal ürünlere olan ilgisinin artması ve yapay antioksidanların sağlık üzerine olumsuz etkileri nedeniyle kullanımlarının sınırlandırılması ile oksidatif bozulmayı engellemek üzere bitkisel kaynaklardan elde edilen doğal antioksidanların gıdalarda koruyucu olarak kullanılmasına yönelik araştırmalar artmıştır. Serbest radikaller gıdalarda neden oldukları bozunma reaksiyonlarının dışında, canlı hücre ve organ sistemleri üzerinde kanserojen, erken yaşlanma, kalp damar hastalıkları gibi önemli sağlık sorunları sebep olmaktadır. Bu doğrultuda serbest radikallerin neden oldukları olumsuz sağlık sorunları yavaşlatmak ve durdurmak için antioksidan içeriği yüksek olan gıdaların tüketilmesi gerektiğinden bu ürünlere ilgi ve talep artmıştır. Antioksidan özelliklerinin yüksek olması nedeniyle bazı bitkiler son yıllarda birçok araştırmaya konu olmuştur. Ginkgo Biloba bitkiside bunlardan bir tanesidir. Ginkgo Biloba bitkisinin antioksidan içeriği bu çalışma kapsamında araştırılmıştır. Fenolik ve Flavonoidler antioksidan etkili, farklı biyokimyasal faydalar sağlayan ve birçok tıbbi bitkide bulunan bileşiklerdir. Doğal fenolik ve flavonoid'in ginkgoace ailesinden olan ginkgo biloba yapraklarından ekstraksiyonu için çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek toksik kimyasalların kullanıldığı bazı yöntemler yerine kısa ekstraksiyon zamanı, minimum organik solvent tüketimi olan yüksek verime sahip Ultrasonik Destekli Ekstraksiyon (UAE) yöntemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada ekstraksiyon verimi üzerine etanol konsantrasyonu, ekstraksiyon zamanı ve sıcaklık gibi parametrelerin etkileri araştırılmıştır. Optimizasyon için Yüzey Yanıt Metadolojisi (RSM) kullanılmıştır. Bunun için, ekstraksiyon verimi üzerine deneysel koşullar: etanol konsantrasyonu (25-100 % ), katı/solvent oranı (100 mg/30-70 ml numune), ekstraksiyon süresi (15-60 dakika), sıcaklık (30-70 ˚C) olarak belirlenmiştir. Bu parametrelerin en iyi kombinasyonları RSM ile oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda en iyi ekstraksiyon verimi için işletme koşulları etanol konsantrasyonu: % 75, ekstraksiyon zamanı: 45 dakika, sıcaklık: 50 ˚C olarak bulunmuştur. Fenolik madde miktarı için elde edilen optimizasyon sonuçları: Ekstraksiyon zamanı:31,220, Ekstraksiyon sıcaklığı:54,119, Etanol konsantrasyonu:57,944 olduğu anlaşılmıştır. Flavonoid madde miktarı için optimizasyon sonuçları: Ekstraksiyon zamanı: 47,883 dk. Ekstraksiyon sıcaklığı: 36.336 ˚C Etanol konsantrasyonu : % 69,512 olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Ginkgo Biloba Yapraklarının antibakteriyel etkisi Disk Difüzyon Test metodu kullanılarak araştırılmış ve S. Aureos bakterisine karşı antibakteriyel özellik gösterdiği belirlenmiştir.Bilim Kodu: Kimya Anabilim DalıAnahtar Kelimeler : Ginkgo biloba,fenolik,flavonoid, Ekstraksiyon, optimizasyon In recent years, due to the increased interest of consumers for natural products and artificial antioxidants, the negative effects on health, the limitation of its use to prevent oxidative degradation of natural antioxidants and as a preservative in foods obtained from plant sources research has increased. Free radicals in foods and why they are decomposition reactions outside of living cells and organ systems, carcinogens, premature aging, cardiovascular diseases as major causes of such health effects. In this direction, slow down or stop the adverse health effects that are caused by free radicals that are high in antioxidant content foods should be consumed, since the interest and demand for these products has increased. Due to the high antioxidant properties some plants has been the subject of numerous investigations in recent years Bitkisi Ginkgo biloba is one of them. In this study, the antioxidant content of the plant Ginkgo biloba were investigated. Phenolics and flavonoids that have an antioxidant effect, provides benefits and many different biochemical compounds in medicinal plants are. Natural plant leaves for the extraction of phenolic and flavonoids that can adversely affect environmental and human health from toxic chemicals used in some methods instead of short extraction time, minimum organic solvent consumption with high efficiency of ultrasonic-Assisted Extraction (UAE) method has been developed. In this study, the ethanol concentration on extraction yield, extraction parameters such as the effects of time and temperature were investigated. For optimization response surface methodology (RSM) was used. For this, experimental conditions on the extraction yield: ethanol concentrations (% 25-75 ), solid/solvent ratio (100 mg/30-70 ml sample), the extraction time (15-60 minutes), temperature (30-70 ˚C) was determined. Of the best combinations of these parameters by response surface methodology was generated. Operating conditions for Best extraction efficiency, ethanol concentration:75%, extraction time:45 minutes, temperature:50 ˚C. The optimization results obtained for the amount of phenolic material were: Extraction time: 31,220, Extraction temperature: 54,119, Ethanol concentration: 57,944. Optimization results for the amount of flavonoid substance: Extraction time: 47,883 min. Extraction temperature: 36.336 ˚C Ethanol concentration: 69.512%. In addition, antibacterial effect of Ginkgo Biloba Leaves was investigated using Disk Diffusion Test method and it was determined that it showed antibacterial properties against S. aureos bacteria. Code Of Science : Department of ChemistryKeywords : Ginkgo biloba,phenolic,flavanoid,extraction,optimization
Collections