Farklı katkı maddeleri ile silolanan yem şalgamının (Brassica rapa L.) bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; yem şalgamına (Brassica rapa L.) farklı katkı maddelerinin ilavesiyle elde edilen silajların bazı kimyasal, fermentasyon, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, yem şalgamına % 0 (kontrol), % 6 mısır kırması, % 6 buğday kırması ve % 3 melas ilave edilmiştir. Silolama dönemi 75 gün devam etmiştir. Deneme sonuçlarına göre; % 3 melas ve kontrol gruplarının kuru madde ve organik madde içeriği önemli düzeyde düşük bulunmuştur (P<0,01). % 3 melas katkısı ile silajların ham kül ve laktik asit içeriği artarken (P<0,01); ham protein içeriği azalmıştır (P<0,01). Aynı şekilde % 6 mısır kırması ilavesiyle silajların Fleig puanı artmıştır (P<0,01). Asit deterjan fiber, pH, asetik asit, propiyonik asit içerikleri bakımından gruplar arasındaki farklılıkların önemli olmadığı belirlenmiştir (P>0,05). Tüm deneme gruplarında bütirik asit, amonyak azot, Enterobacteriaceae, Listeria spp. ve mayaya rastlanmamıştır. Laktik asit bakteri sayısı, yem şalgamı silajlarına katkı maddeleri ilavesiyle artmıştır. Gruplar arasında duyusal analiz değerleri bakımından istatistiksel anlamda önemli bir farklılık bulunmamıştır (P>0,05). Araştırma sonunda, yem şalgamının herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan silolanabileceği sonucuna varılmıştır. In this study, it was aimed to determine the effect of the addition of different additives on the chemical, fermentation, microbiological and sensory properties of silages to feed turnip (Brassica rapa L.). In this content, 0 % (control), 6 % corn cracked, 6 % wheat cracked and 3 % molasses were added to the feed turnip. The ensilage period lasted 75 days. According to the experiment results; dry matter and organic matter content of 3% molasses and control groups were significantly lower(P<0,01). Crude ash and lactic acid contents of silages increased with addition of 3 % molasses (P<0,01); crude protein content decreased (P<0,01). In the same way, Fleig score of silages increased by adding 6 % corn crumbs (P<0,01). It was determined that the differences between the groups in terms of acid detergent fiber, pH, acetic acid, propionic acid contents were not significant (P>0,05). None of the experimental groups were found to have butyric acid, ammonia nitrogen, Enterobacteriaceae, Listeria spp. and yeast. The number of lactic acid bacteriaincreased with the addition of additives to the feed turnip silages. There was no statistically significant difference in sensorial analysis values among the groups (P>0,05). At the end of the research, it was concluded that the feed turnip could be ensiling without using any additives.
Collections