Uşak ilinde yetişen yerel elma genotiplerinin bazı pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Uşak ekolojisinde doğal olarak yetişen ve çeşidi belli olmayan, İlin farklı bölgelerinden ve farklı ağaçlarından toplanan 13 yerel orijinli elma çeşidinin bazı biyokimyasal ve pomolojiközelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Organik asitlerden oksalik asit 2.89ppmile 561 ppm arasında; malik asit1725 ppm ile 12159 ppm arasında; askorbik asit 29 ppm ile 203 ppm arasındadeğişen değerler göstermiştir. Pomolojik özellikler bakımından ise ortalama meyve ağırlığı 41,24 g ile 142,42 g arasında, ortalama boy 39,10 mm ile 61,78 mm arasında; ortalama en 45,38 mm ile 70,73 mm arasında; ortalama sap uzunluğu 9,10 mm ile 24,19 mm arasında, ortalama meyve kabuk kalınlığı 0,12 mm ile 0,16 mm arasında, ortalama meyve sertliği 2,44 kg/cm² ile 5,38 kg/cm² arasında, ortalama meyve çekirdek ağırlığı 0,026 g ile 0,058 g arasında, ortalama meyve çekirdek boyu 6,29 mm ile 10,11 mm arasında, ortalama meyve çekirdek sayısı 2,4 ile 10,6 arasında, ortalama Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) oranı %9,8 ile %17,10 arasında, ortalama 4,49 ile 5,34 arasında değiştiğibelirlenmiştir. The current study was conducted to determine some bio-chemical and pomological features of a total of 13 local varieties of apple gathered from different trees which grew naturally in the different regions of the city. In the current study, the following values were obtained for some organic acids; oxalic acid is between 2.89 ppm and 561 ppm; malic acid is between 1725 ppm and 12159 ppm; ascorbic acid is between 29 ppm and 203 ppm.Values obtained in the current study related to some pomological features are as follows; the fruit weight is between 41.244 g and142.424 g; the fruit height is between 39.096 mm and 61.778 mm; the fruit width is between 45.384 mm and70.734; the stem length is between 9.102 mm and 24.188 mm; the shell thickness is between 0.12 mm and 0.16 mm; the fruit hardness is between 2.44 kg/cm² and 5.38 kg/cm²;the fruit seed weight is between 0.026 g and 0.058 g; the fruit seed height is between 6.29 mm and 10.11 mm; the number of fruit seeds is between 2.4 and 10.6; Solublesolidscontent(SSC) is between 9.8% and 17.10% and the pH value is between 4.49 and 5.34.
Collections