Keklik (A. chukar) rasyonlarına yeşil yem ilavesinin yumurta kalite özelliklerine, kuluçka ve çıkış sonrası performansa etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı, damızlık keklik (A. chukar) rasyonlarına yeşil yem ilavesinin (yeşil yonca) yumurta kalite özellikleri, kuluçka sonuçları ve çıkış sonrası performansa etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 2 yaşındaki damızlık keklikler 9 adet tek katlı grup kafeslerinde 30 dişi 14 erkek hayvan olacak şekilde barındırılmışlardır. Damızlık keklikler 3muamele grubuna her muamele grubunda 3 paralel olacak şekilde ayrılmıştır. Gruplardan birine % 19 Ham Protein ve 2950 kcal/kg ME içeren karma yem (kontrol), diğer gruplara sırasıyla bazal rasyona ek olarak% 2 ve % 4 yeşil yonca ilaveli karma yemler verilmiştir. Çalışma sonunda, damızlık keklik rasyonlarına % 2 ve % 4 yeşil yonca eklenmesi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kuluçkalık yumurtaların iç kalite özelliklerinden sarı renk değerini istatistik olarak önemli derece artırmıştır (p<0.05). Aynı zamanda damızlık keklik rasyonlarına% 4 yeşil yonca eklenmesinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kuluçka randımanını istatistik olarak önemli derece yükseltmiştir (p<0.05). Bu çalışma, damızlık keklik rasyonlarında % 2 ve % 4 yeşil yonca ilavesinin kullanılabileceğini göstermiştir. The aim of this study was to investigate the effects of grass meal supplementation (fresh alfalfa) on breeding partridge (A. chukar) rations on egg quality characteristics, hatching results and post-hatch performance. In this study, 2-year-old breeding partridges were housed in 9 single store group cages with 30 female and 14 male animals. The breeding partridges were divided into 3 treatment groups with 3 replicates in each treatment group. One group was given a diet containing 19% Crude Protein and 2950 kcal / kg ME (control), the other groups were given 2% and 4% fresh alfalfa supplementation in addition to the basal ration, respectively. At the end of the study, the addition of 2% and 4% fresh alfalfa to the breeding partridge rations significantly increased the yolk color value of the hatching eggs compared to the control group (p <0.05). At the same time, the addition of 4% fresh alfalfa to breeding partridge rations significantly increased the hatchability compared to the control group (p <0.05). This study showed that the addition of 2% and 4% fresh alfalfa can be used in breeding partridge diets.
Collections