Uşak ili nohut (Cicer arietinum) ekim alanlarında solgunluğa neden olan fungal etmenlerin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma; Uşak ili nohut üretim alanlarında nohutta solgunluğa neden olan hastalık etmenlerini tespit etmek, tanılamak, patojen olan Fusarium türlerini belirlemek ve nonpatojen olan Fusarium izolatlarının ikili kültür ortamında Fusarium solgunluğuna karşı antagonistik etkilerini belirlemek ve ayrıca nohut bitkilerinde bulunma oranı en yüksek olan Fusarium spp.'ne karşı invivo'da çeşitlerin duyarlılığını tespit etmek amacıyla ele alınmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında Uşak ili ve ilçelerinde nohut üretim alanlarının % 85,97'sinin Fusarium solgunluk hastalığı ile bulaşık olduğu belirlenmiştir. İzolasyon çalışmaları sonucunda izolatların % 70,64'ünü Fusarium spp.'nin oluşturduğu saptanmıştır. Seçilen Fusarium spp.'nin ön patojenisite çalışmaları sonucunda izolatların % 60,43'ünün (168) patojen, 110 izolatın ise patojen olmadığı belirlenmiştir. Patojen izolatlardan seçilen 100 Fusarium sp. izolatının ILC 482 nohut çeşidinde patojenisite çalışmaları yürütülmüş ve bu izolatlardan 54'ünün orta derecede virülent (MV), 24'ünün düşük virülent (LV), 22 izolatında yüksek virülent (HV) olduğu tespit edilmiştir. Fusarium spp. izolatlarının morfolojik ve kültürel özelliklerine göre yapılan tanılama sonucunda, izolatların %61'i Fusarium oxysporum, %17'si F. solani, %13'ü F. proliferatum, %3'ü F. verticilloides ve %6'sı da Fusarium spp. olarak tespit edilmiştir. Virülensliği yüksek olan F. oxyporum izolatına karşı 110 nonpatojen Fusarium spp. izolatının antagonistik etkileri belirlenmiştir. F. oxysporum, F.solani, F. proliferatumve F. verticilloides'e karşı çeşit reaksiyon çalışmalarında, Fusarium oxyporum izolatına karşı tüm nohutçeşitlerinin hassas olduğu bulunurken, F.solani, F. verticilloides ve F. proliferatum izolatlarına ise tolerant olduğu belirlenmiştir. The study was conducted to determine and identify the disease factors causing wilt in the chickpea cultivation areas in Uşak province, determine the pathogen Fusarium species, determine the antagonistic effects of the nonpathogen Fusarium isolates in dual culture environment and detect the sensitivity of the species to Fusarium spp., included at the highest rate in chickpea plants, under invivo conditions. It was determined that 85,97% of the chickpea cultivation areas in Uşak province was infected by the Fusarium wilt disease in 2018 and 2019. As a result of the isolation studies, it was determined that 70,64% of the isolates were composed of Fusarium spp. As a result of the pre-pathogenicity studies of the Fusariumspp., it was determined that 60,43% (168) of the isolates were pathogen and 110 were nonpathogen. Pathogenicity studies were conducted in ILC 482 chickpea species of 100 Fusarium spp. isolates from the pathogen isolates and 54 moderately virulent, 24 low virulent and 22 were highly virulent. According of the morphological and cultural characteristics of Fusarium spp. isolates were identified as these 61% of the isolates Fusarium oxysporum, 17% F. solani, 13% F. proliferatum, 3% F. verticilloides and 6% Fusarium spp. Against of Fusarium oxyporum isolate with high virulence, the antagonistic effects of 110 nonpathogenic Fusarium spp. were determined. In cultivar reaction studiesagainst F. oxysporum, F.solani, F. proliferatum and F. verticilloides all the chickpea varieties were sensitive to Fusarium oxyporum,while tolerant to the other Fusarium species.
Collections