Farklı oranlarda üre ve melas katkısının filotu (Miscanthus x giganteus) silajlarının bazı fiziksel ve kalite özellikleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma salkım çıkarma öncesi dönemde hasat edilerek silolanan filotu (Miscanthus x giganteus) silajlarına farklı oranlarda üre ve melas katkılarının silajların bazı fiziksel ve kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla 2018 yılında Uşak'ta yürütülmüştür. Çalışmada filotu silajlarına % 0.5, 1 ve 1.5 oranında üre ve % 0, 2 ve 4 oranında melas katkıları uygulanarak silajların kuru madde oranı, fiziksel özellikleri, pH, fleig puanı, ham protein oranı, NDF, ADF, TDN, DMI, DDM ve RFV değerleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre silajların pH değerleri 3.78 ile 6.13 arasında, fleig puanları 35.86 ile 129.71 arasında, ham protein oranları % 5.47 ile 8.35 arasında, NDF ve ADF oranları sırasıyla % 69.09 ile % 76.81 ve % 42.33 ile 49.49 arasında değişmiştir. Uygulamalara bağlı olarak TDN oranları % 37.51 ile % 46.74 arasında, DMI değerleri % 1.56 ile % 1.74 arasında, DDM oranları % 50.35 ile 55.93 arasında, RFV değerleri ise 61.28 ile % 75.29 arasında değişim göstermiştir. Çalışmada üre katkıları silajların ham protein oranlarını olumlu yönde etkilerken silaj fermantasyonu ve sindirilebilirlik ile ilgili parametreleri olumsuz yönde etkilemiştir. Melas katkıları ise silajların kuru madde ve ham protein oranı hariç diğer özelliklerini olumlu yönde etkilemiştir. Araştırma sonucunda yüksek ham protein oranı ve sindirilebilirlik için filotu silajlarına % 1 oranında üre ve % 4 oranında melas katılmasının faydalı olacağı sonucuna varılmıştır. This study was carried out in order to determine the effects of urea and molasses additions on some physical and quality properties of giant miscanthus (Miscanthus x giganteus) silages harvested at booting stage in Usak in 2018. In the research, 0, 0.5 1 and 1.5% urea and 0, 2, 4% molasses were applied to silages and dry matter ratio, physical properties, pH, fleig score, crude protein ratio, NDF, ADF, TDN, DMI, DDM and RFV values of silages were determined.According to the results obtained from the research, pH values of silages ranged between 3.78 and 6.13, fleig scores between 35.86 and 129.71, crude protein ratios between 5.47 and 8.35%, NDF and ADF ratios ranged between 69.09% and 76.81% and 42.33% and 49.49%, respectively. Depending on the applications, TDN rates ranged between 37.51% and 46.74%, DMI values between 1.56% and 1.74%, DDM rates ranged between 50.35% and 55.93%, and RFV values ranged between 61.28 and 75.29. In the study, urea additives positively affected the crude protein content of silages while negatively affecting the parameters silage fermentation and related to digestibility. On the other hand, molasses additions positively affected the all parameters of silages except dry matter and crude protein content. As a result of the research, it was concluded that 1% urea and 4% molasses should be added into silages for high crude protein content and digestibility.
Collections