Kazova Vasfi Diren tarım işletmesinden elde edilen sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin mevsimsel değişimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, ekonomik öneme sahip süt biyokimyasal parametrelerinin mevsimsel değişimini araştırmayı amaçlamaktadır. Datalar, Tokat ilinde faaliyette bulunan DİMES Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinden elde edilmiştir.Araştırmada yıl boyunca elde edilen süt yağ oranları (Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları hariç), Türk Standartları Enstitüsü (TS 1018) tarafından bildirilen inek sütleri ile uyum içindedir. Süt yağ oranları yaz sezonunda en düşük seviyede iken, kış mevsiminde en yüksek seviyede saptanmıştır.Mevcut çalışmada, yağsız kuru madde oranları, Türk Standartları ile yalnızca Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında uyum içinde bulunmuştur. Diğer aylara ait yağsız kuru madde oranları, standart değerden (%8.5) daha düşük düzeyde bulunmuştur. Yağsız kuru madde oranları, Şubat, Mart ve Nisan aylarında en yüksek noktada iken bu oranların Temmuz ayında en düşük seviyede olduğu görülmüştür.Çalışmada, tüm aylardaki pH değerleri, literatürde bildirilen normal inek sütü değerleri ile (6.6-6.8) uyum içindedir. Çalışma süresince belirlenen aylık pH seviyeleri, tüketici tercihi açısından istenen değerden (6.8) düşük bulunmuştur. Tüm sezonlar için süt pH seviyeleri benzer bulunmuştur.Şubat, Nisan, Mayıs, Ağustos, Eylül ve Kasım aylarında elde edilen süt sH değerleri standart değere (6) göre daha düşük bulunmuştur. Süt sH seviyeleri sonbaharda en düşük düzeyde iken kış mevsiminde en yüksek düzeyde bulunmuştur.Yıl bazında, süt sH ve pH'sı arasında, süt yağı ve yağsız kuru maddesi arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Oysa süt sH'sı ve yağ arasında, süt pH'sı ve yağ arasında negatif korelasyon saptanmıştır.Türkiye'nin farklı bölgelerinden elde edilen sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametreler üzerinde yapılacak daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.Anahtar Kelimeler: Süt, ekonomik, biyokimyasal parametreler, mevsim. This research was aimed to investigate the seasonal change of milk biochemical components having importance. The data was obtained from DİMES Kazova Vasfi Diren Agricultural Enterprise in Tokat Province.In the research, milk fat rates during year (except, May, June and July) were consistent with Cow milk values reported by Turkish Standards. The milk fat rates were lower for summer season. However, the milk fat levels were higher for winter period.Non-fat dry matter in milk observed in the present study was consistent with Turkish Standards for only January, February, March and April Months. Non-fat dry matter levels for others months were lower than standard value (8.5%). Non-fat dry matter were higher in February, March and April months. But this rates were lower in July.In the study milk pH values for all months were consistent with normal values (6.6-6.8) for cow milk announced by literature. The monthly pH values determined during study were lower than desired value (6.8) for concumer preference. The milk pH levels for all seasons were similar.Milk sH values for February, April, May, July, August, September and November were lower than standard value (6). Milk sH level was lower in Autumn, whereas it was higher in Winter season.There were positive correlations between milk fat and non-fat dry matter, between sH and pH, whereas, there were negative correlations between sH and fat, between pH and fat within year.Further researches are needed to collect knowledge on biochemical components having economic importance in milk from different regions of Turkey.Key words: Milk, economic, biochemical parameters, season.
Collections