Tunceli ili Pertek ilçesi Dere nahiyesi Aşağı ve Yukarı Çay bölgesinde avlanan yengeçlerin potamon (Orientopotamon) persicum pretzmann, 1962 et veriminin, yağ asitlerinin ve etin kimyasal bileşiminin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Tunceli ili, Pertek ilçesi, Dere Nahiyesi, Aşağı ve Yukarı Çay Bölgesinde avlanan 15 dişi ve 85 erkek olmak üzere toplam 100 tatlı su yengecinin Potamon (Orientopotamon) persicum (Pretzmann, 1962) morfometrik ölçümleri, et verimi, etin rutubeti, protein miktarı, yağ miktarı, yağ asitleri miktarı ve kül miktarı belirlenmiştir. Et verimi erkek yengeçlerde %12.75±0.38, dişilerde ise %10.93±0.32 olarak saptanmıştır. Rutubet miktarı erkek yengeçlerde %80.23±2.26, dişi yengeçlerde %81.22±1.12, protein miktarı erkek yengeçlerde %12.99±0.20, dişi yengeçlerde %13.26±0.08, yağ miktarı erkek yengeçlerde %0.96±0.31, dişi yengeçlerde %0.97±0.35, kül miktarı erkek yengeçlerde %2.68±0.09, dişi yengeçlerde %2.66±0.07 olarak saptanmıştır. Dişi ve erkek yengeçlerde, 10 adet doymuş yağ asidi, 7 adet tekli doymamış yağ asidi, 6 adet çoklu doymamış yağ asidi olmak üzere toplam 23 adet yağ asidi tespit edilmiştir. Dişi ve erkek yengeçlerde genel toplamda tekli doymamış yağ asitlerinin, çoklu doymamış ve doymuş yağ asitleri içeriğinden daha yüksek miktarda olduğu saptanmıştır. En yüksek doymuş yağ asidi erkek ve dişi yengeçlerde palmitik asit olarak, en düşük doymuş yağ asidi ise erkek ve dişi yengeçlerde tridekanoik asit olarak saptanmıştır. En yüksek doymamış yağ asidi erkek ve dişi yengeçlerde oleik asit, en düşük doymamış yağ asidi ise erkek ve dişi yengeçlerde eikosatrienoik asit olarak saptanmıştır. In this study, a total of 100 freshwater crabs [Potamon (Orientopotamon) persicum Pretzmann, 1962] including 15 females and 85 males were caught from. Aşağı Çay and Yukarı Çay Regions which are located in Dere Village, Pertek District of Tunceli City, for determination of morphometric measurement, meat yield, moisture crude protein, total fat amount, crude ash and fatty acid content. Meat yields of male and female crabs were found as 12.75±0.38%, 10.93±0.32%, respectively. Moisture amount in meats of male and female crabs were found as 80.23±2.26% and 81.22±1.12%, respectively. Crude proteins of male and female crabs were found as 12.99±0.20% and 13.26±0.08%, respectively. Total fats of male and female crabs were found as 0.96±0.31% and 0.97± 0.35%, respectively. Crude ashes of male and female crabs were found as 2.68±0.09% and 2.66±0.07%, respectively. A total of 23 fatty acids were identified including 10 saturated fatty acids, 7 monounsaturated fatty acids and 6 polyunsaturated fatty acids in both of genders. In general total, monounsaturated fatty acids contents were determined higler than polyunsaturated and saturated fatty acids in male and female freshwater crabs. Palmitic acid and tridecanoic acid were identified as highest and lowest saturated fatty acids, respectively, in males and females. Oleic acid and eicosatrienoic acid were identified as highest and lowest unsaturated fatty acids, respectively, in male and female freshwater crabs.
Collections