Show simple item record

dc.contributor.advisorŞeker, Engin
dc.contributor.advisorİspir, Ünal
dc.contributor.authorErdoğan Çakabey, Arzu
dc.date.accessioned2021-05-08T11:39:10Z
dc.date.available2021-05-08T11:39:10Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687923
dc.description.abstractBu çalışmada Tunceli Sarımsağı (Allium tuncelianum) yağının Aeromonas hydrophila ATCC 7966, Aeromonas sabria ATCC 43979, Aeromonas caviae ATCC 15468, Yersinia ruckeri NCTC 10476, Edwardsiella tarda DSMZ 30052, Vagococcus salmoninarum ATCC 51200 ve Vibrioordalii DSMZ 196212 bakterileri üzerine antibakteriyel etkisi tüp dilüsyon yöntemi kullanuılarak denenmiş,protein düzeyleri ve enzim aktiviteleri ölçülmüştür.Bakterilerin protein düzeylerinde ve enzim aktivitelerinde düzgün bir artış ya da azalmanın olmadığı görülürken, tüp dilüsyon yönteminde 1000 mg/ml olarak denenen sarımsak yağının tüm bakteri suşlarında antibakteriyel etkisi görülürken 0,5 mg/ml sarımsak yağı denenmiş bakteri suşlarında Aeromonas sobria, Edwardsiella tarda ve Vibriolii' de antibaktertiyel etki görülmüştür. Protein miktarı ve enzim aktivitesi ölçümlerinde ise Aeromonas hydrophila, Aeromonas sobria, Aeromonas caviae, Vagococcus salmoninarum ve Vibrio ordalii bakterileri üzerinde sarımsak yağının antibakteriyel etkisinin olmadığı ve en yüksek etkiyi ise Yersinia ruckeri ve Edwardsiella tarda' da gösterdiği saptanmıştır.
dc.description.abstractİn this stady, the effect of anti-bacteria on Tunceli's garlic (Allium tuncelianum)oil's Aeromonas hydrophila ATCC 7966, Aeromonas sabria ATCC 43979, Aeromonas caviae ATCC 15468, Yersinia ruckeri NCTC 10476, Edwardsiella tarda DSMZ 30052, Vagococcus salmoninarum ATCC 51200 ve Vibrio ordalii DSMZ 196212 bacterias was experimented by being used tube dilutşon methods and levels of protein and enzyme activities werw measured. In the levels of Bacterias' protein and the enzyme activities, ıt was undestood that there wasn't any regular increase or decrease; subsequent to 1000mg/ml experimented garlic oil, Anti- bacterial effect was seen in all pathogen bacterias; but in the measure of quantities of protein and enzyme activities, it was determined that there wasn't any garlic oil2s anti-bacterial effect in every group of bacterias and it showed highest in Yersşnia ruckeri and Edwardsiella tarda, too.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleTunceli sarımsağının (Allium tuncelianum, KOLLMANN) Aeromonas hydrophila, A. sobria, A. caviae, Yersinia ruckeri, Vagococcus salmoninarum, Vibrio ordalii ve Edwardsiella tarda üzerindeki antibakteriyel etkisinin invitro olarak araştırılması
dc.title.alternativeThe investigate as in vitro of antibacter,al effect of Tunceli garlic (Allium tuncelianum) against bacteria Aeromonas hydropohila, A.sobria, A. caviae, Yersinia ruckeri, Vagococcus salmoninarum, Vibrio ordalii and Edwardsiella tarda
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10083129
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid461806
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess