Erzincan ilindeki ailelerin balık tüketim tercihlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmaErzincan İlindeki ailelerin balık tüketim tercihlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerErzincan İlinde ikamet eden hane halkından toplam 213 bireye uygulanan anketlerden elde edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; Erzincan İlinde bireylerin (Toplam:213 Bayan;101, Bay;112) daha çok tavuk etini tükettikleri görülmüştür.En az tüketilen etin ise genellikle balık eti olduğu görülmüştür.Balık etinin genelde aylık olarak tüketildiği, haftalara bölündüğünde ise haftada birkere tüketildiği sonucuna varılmıştır. Balık etinin pahalı olduğu, genelde balığın sağlıklı ve dengeli beslenmeden dolayı tercih sebebi olarak değerlendirildiği, en fazla tükettiğiniz balık türü hangisi sorulduğunda ise hamsinin tercih edildiği görülmüştür. Erzincan İlinde genelde balığı pişirme yöntemi olarak da kızartma şeklinin öne çıktığı görülmüştür.Ankete katılanların tamamına yakınının doğal balığı tercih ettiği, balığın en fazla balığın marketten satın alındığı, avlayan kişilerin ise çok az olduğu görülmüştür. İşlenmiş balık tüketiminin sadece konserveyle sınırlı olduğu, genelinde işlenmiş balığın tüketim alışkanlığının olmadığı sonucuna varılmıştır.Sonuç olarak,bu çalışmada elde edilen verilerine göre Erzincan İlinde balık tüketiminin oldukça düşük olduğu, balıketi, zengin protein içeriği ve yapısında bulunan çoklu doymamış yağ asitleri ilevücudun temel besin maddeleri ihtiyacını karşılaması, insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde olumlu etki yapması yönüyle hastalıklardan korunma ve sağlıklı biryaşam sürdürmede önemli besin maddeleri arasında gösterilmesi gerektiği halka anlatılmalı ve halkın balık tüketimi konusunda bilgilendirilmesi, bu konuda teşvik edilmesi gerekliliği konusunda çalışmalar yapılmalıdır.Anahtar kelimeler:Balık, Tüketim Alışkanlığı, Dengeli Beslenme, Erzincan. The purpose of this study is to determine the fish consumption preferences of the families in the central province of Erzincan according to various variables. The primary data used in the research were obtained from the questionnaires applied to a total of 213 households residing in Erzincan. According to the survey conducted with the most surveyed people in Erzincan Province, it was seen that the individuals consumed more chicken meat (Total: 213, female: 101, male: 112). The least consumed meat was fish. Fish meat was consumed on a monthly basis, and when divided week it was consumed once a week. It is seen that fish is expensive, it is generally considered as the reason for choosing fish because of its healthy and balanced diet, and when it is asked the fish species which is consumed the most, anchovy is prefered. In Erzincan province, it is observed that the frying method is the most popular method of cooking fish. It is seen that most of the participants in the survey preferred natural fish, the fish was purchased mostly from fish market, and the fishers were very few. It is concluded that consumption of processed fish is limited only by canned food, in general there is no consumption habit of processed fish.As a result, fish consumption is very low in Erzincan province; with rich protein content and polyunsaturated fatty acids in the structure, to meet the basic nutrient requirements of the body, to have a positive effect on human physiology and metabolic functions, It should be explained to the public that it should be shown among the important nutrients and it should be informed about the consumption of fish by the people and should be encouraged in this issue.Key words: Fish, Consumer habit, Balanced diet, Erzincan.
Collections