Bazı makarnalık buğday çeşit ve hatlarının İç Anadolu bölgesinde verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma, farklı makarnalık buğday çeşit/hatlarının Ankara-Haymana ve KonyaAltınova koşullarında verim, verim unsurları ve bazı kalite karakterleri üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla, 2010-2011 yılları yetiştirme mevsiminde yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 12 adet makarnalık buğday genotipi kullanılmıştır. Tarla denemeleri 4 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada Haymana'da metrekarede başak sayısı Altınova'da başaklanma süresi dışında incelenen tüm özellikler bakımından makarnalık buğday çeşit ve hatları arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Tek başak verimi, hektolitre ağırlığı, protein miktarı ve sedimantasyon değeri özellikleri dışında diğer incelenen tüm özellikler bakımından lokasyonlar arasında da önemli farklar elde edilmiştir. Haymana'da tane verimi 293.5 ile 549.1 kg/da arasında değişirken, Altınova'da 241.3 ile 370.2 kg/da arasında değişmiştir. Yüksek tane verimleri Haymana'da Gdem-12, Eminbey ve Hat-7 Altınova'da Mirzabey, Gdem-12 ve Altın-98 genotiplerinden elde edilmiştir. Araştırmada en yüksek protein oranı Haymana'da Ankara-98 Altınova'da Hat-1 genotiplerinden saptanmıştır. Haymana'da Ankara-98 Altınova'da Eminbey çeşitlerinin yüksek sedimantasyon değerlerine sahip oldukları belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; lokasyonlarda tane verimi bakımından Gdem-12 ve Eminbey, protein miktarı ve sedimantasyon değeri bakımından Eminbey, Ankara-98 ve Hat-20 genotiplerinin iyi bir performans gösterdikleri görülmüştür. This research was conducted to investigate yield, yield components and some quality characters of different durum wheat cultivars/lines in the Ankara-Haymana and KonyaAltınova conditions during 2010-2011 growing season. In the study twelve durum wheat (Triticum durum L.) genotypes were used as material. Field trials were established according to Randomized Complete Block Design with four replications. In the research significant differences were determined between durum wheat varieties and lines in terms of investigated all the features except for number of spikes per square meter in the Haymana heading period in the Altınova. Also significant differences were determined between locations in terms of other investigated all the features except for single spike yield, test weight, protein content and sedimentation value. Changing grain yield between 293.5 and 549.1 kg/da in the Haymana, has changed between 241.3 and 370.2 kg/da in the Altınova. High grain yield values were obtained from genotypes Gdem-12, Eminbey and Hat-7 in the Haymana, from genotypes Mirzabey, Gdem-12 and Altın-98 in the Altınova. In the research the highest protein content was determined from cultivars Ankara-98 in the Haymana Hat-1 in the Altınova. High sedimentation values were obtained from genotypes Ankara-98 in the Haymana, Eminbey in the Altınova. According to the study results were observed that showed well a perform of Gdem-12 and Eminbey genotypes for grain yield Eminbey, Ankara-98 and Hat-20 for protein content and sedimentation value in the locations.
Collections