Granny smith elma çeşidine yapraktan çinko (Zn) uygulamalarının meyve kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çinko (Zn) bitkide protein sentezine doğrudan katılan ve 300'den fazla enzimin etkinliğinde doğrudan veya dolaylı olarak rol alan önemli bir mikro besin elementidir. Çinko noksanlığı altındaki bitkilerde hücre uzaması, hücre bölünmesi ve bölünen hücrelerin farklılaşması gibi olaylar olumsuz etkilenmektedir. Sonuç olarak da, bitkide büyüme durmakta ve buna bağlı olarak verim ve kalite azalmaktadır. Bu tez çalışması ile yarı bodur MM111 anacı üzerine aşılı Granny Smith (Malus x domestica Borkh.) elma çeşidinin verim ve kalitesi üzerine farklı zaman ve uygulama rejimine bağlı olarak yapraktan Zn uygulamalarının meyvenin fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulan denemede %0.2 Zn (ZnSO4.7H2O ) dozunda ve her uygulama arasında 1 ay olacak şekilde tam çiçeklenmeden sonra bir (Zn1), iki (Zn2) ve üç kez (Zn3) yapraktan Zn uygulamaları yapılmıştır. Yapraktan Zn uygulamaları ile meyvelerin Zn konsantrasyonlarında istatiksel açıdan önemli (P<0.05) artışlar meydana gelmiştir. Yapraktan Zn uygulaması yapılmayan meyvelerin Zn konsantrasyonu 1.44 ppm iken, Zn3 uygulamasında Zn konsantrasyonu %155 düzeyinde bir artış göstererek 3.67 ppm'e çıkmıştır. Yapraktan Zn uygulaması ile meyve Zn konsantrasyon artışının yanında meyve veriminde de önemli artışlar meydana gelmiştir. Kontrol uygulamasına kıyasla Zn uygulamaları ile meyve veriminde yaklaşık %43.8 artış saptanmıştır. Meyvelerin toplam fenol ve toplam flavonoid içerikleri yapraktan Zn uygulamaları ile istatiksel olarak önemli düzeyde azalmıştır. Sonuç olarak yapraktan Zn uygulamaları ile meyvelerin mineral beslenme düzeyi, verimi ve kalitesinde önemli artışların olduğu ortaya çıkmıştır. Zinc (Zn) is an important micronutrient element that directly participates in protein synthesis in plants and plays a direct or indirect role in the activity of more than 300 enzymes. In plants with zinc deficiency, events such as cell elongation, cell division and differentiation of dividing cells are adversely affected. As a result, the growth of the plant is stopped and the yield and quality are reduced accordingly. This thesis study investigated the effect of Zn applications on leaf of Granny Smith (Malus x domestica Borkh.) apples on semi-dwarf MM111 parents on the yield and quality of apple cultivars depending on different time and application regime on the physical and chemical properties of the fruit. According to experiments based on the design of coincidence parcels, one (Zn1), two (Zn2) and three times (Zn3) Zn applications on leaf were applied after full flowering at a dose of 0.2% Zn (ZnSO4.7H2O) and one month between each application. It was found statistically significant (P <0.05) increases in Zn concentrations of fruits by foliar Zn application. The Zn concentration of the foliar-free fruit was 1.44 ppm, whereas the Zn concentration increased by 155% to 3.67 ppm. It was seen that the Zn concentration of the foliar-free fruit was 1.44 ppm, whereas the Zn concentration increased by 155% to 3.67 ppm. In addition to the increase of fruit Zn concentration by foliar Zn application, significant increases in fruit yield also occurred. According to the control application, the increase of 43.8% in fruit yield occured after Zn applications. The total phenol and total flavonoid contents of the fruits were statistically significantly decreased by application of Zn from the leaves. As a result, it has been found out that there is a significant increase in mineral nutrition level, yield and quality of fruits by means of Zn applications from the leaves.
Collections