Sofralık üzüm çeşitlerinde salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2018 yılında Manisa (Sarıgöl/Emcelli) ilinde bir üretici bağında yapıldı. Çalışmada çeşit olarak kendi köklerinde yetiştirilen Sultani Çekirdeksiz ve Red Globe üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Her iki üzüm çeşidinde omcalara tane tutumu ve ben düşme dönemlerinde 10, 15, 20 salkım/omca olacak şekilde salkım seyreltme işlemi uygulanmıştır. Üç farklı tarihte hasat yapılmıştır. Çalışma tesadüf parsellerinde 2 faktörlü faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü yapılmış, ortalamaların karşılaştırılmasında LSD (0.05) testinden yararlanılmıştır. Her hasat döneminde verim, salkım en-boy, SÇKM, asit, tane en-boy, tane ağırlığı, tane eti sertliği, renk L, renk a, renk b, tanelerde toplam fenolik ve flavanoid değerleri belirlenmiştir. Salkım sayısı arttıkça Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde ve Red Globe üzüm çeşidinde verim değeri de artmıştır (sırasıyla: 9804-12156-13773 kg/omca; 13843-17309-20159 kg/omca). Fakat salkım sayısı arttıkça salkım ağırlığı, SÇKM, tane en ve boyu, tane ağırlığı, toplam fenolik, antosiyanin ve flavanoid değerleri azalmıştır. In this study, it was carried out in Manisa (Sarıgöl / Emcelli) province in 2018 years. Sultani Seedless and Red Globe grape varieties grown in their roots were used in this study. Both grape varieties in the vinestocks fruit set and veraison in the period of 10, 15, 20 clusters / vine was applied in the cluster removal. Three different dates were harvested. The study was carried out in randomized plots with two factors according to factorial experiment design. Three comparisons were made and LSD (0.05) test was used for comparison of means. In each harvest period, yield, cluster size, TSS, acid, berry width, berry weight, berry hardness, color L, color a, color b, total phenolic and flavonoid values were determined in the berry. Sultani Seedless grape varieties and Red Globe grape cultivar yield increased as the number of bunches increased (respectively: 9804-12156-13773 kg/vine; 13843-17309-20159 kg/vine). However, as the number of clusters increased, cluster weight, TSS, berry width and length, berry weight, total phenolic, anthocyanin and flavonoid values decreased.
Collections