Mecitözü ekolojisinde yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinde optimum hasat zamanlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2017 ve 2018 yıllarında Mecitözü'nde (Çorum) yetiştirilen Hasandede, Öküzgözü, Boğazkere ve Horoz Karası üzüm çeşitlerinin optimum hasat zamanları ve etkili sıcaklık toplamlarını (gün-derece) belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2010 yılında tesis edilmiş üretici bağında gerçekleştirilmiştir. Ardışık iki yıl boyunca verim, salkım, tane özellikleri, şırada suda çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asitlik, olgunluk indisi özellikleri belirlenmiştir. Üzüm çeşitlerinin farklı fenolojik safhalarına ait tarihler çeşitlere ve yıllara göre değişmiştir. En erken olgunlaşan çeşit Hasandede, en geç olgunlaşan çeşit ise Boğazkere çeşidi olmuştur. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre 87 (Hasandede) ile 116-117 (Boğazkere, Öküzgözü) arasında değişmiştir. Uyanma-olgunlaşma döneminde etkili sıcaklık toplamı (EST) Hasandede'de 1553 gün-derece, Boğazkere'de 1643 gün-derece olarak belirlenmiştir. İki yılda da en yüksek verim Horoz Karası (1421.2 ve 1504.8 kg / da) çeşidinde, en düşük verim ise Öküzgözü çeşidinde (619.4 ve 578.31 kg / da) elde edilmiştir. Hasat döneminde, şırada toplam asitlik ve pH değerleri yıllara ve çeşitlere göre değişmiştir. Hasat döneminde tüm çeşitler her iki yılda da optimum hasat olgunluğuna ulaşmıştır. Sonuç olarak, Öküzgözü, Boğazkere ve Horoz Karası çeşitlerinin Mecitözü yöresinde başarıyla yetiştirilebileceği görülmüştür. This study has been carried out to determine the optimum harvest time and effective heat summations (days- degree) of Hasandede, Okuzgozu, Bogazkere and Horoz Karası grape varieties grown in Mecitozu (Corum) in 2017 and 2018. The research was carried out in the vineyard established in 2010. In two consecutive years yield, clusters, berry properties, water soluble solid content, pH, titratable acidity, maturity index properties were determined. The date of the different phenology stages of grapes cultivars varied according to cultivars and years. The earliest ripening time was Hasandede cultivar, whereas the latest ripening time was Bogazkere cultivar. Number of days varied from 87 (Hasandede) to 116-117 (Bogazkere, Okuzgozu) for the period from full flowering to harvest time. Effect heat summation (EHS) for budbreak to maturity was determined 1553 days-degree in Hasandede and 1643 days-degree in Bogazkere. The highest yield in both years was obtained from the variety of Horoz Karasi (1421.2 and 1504.8 kg / da), while the lowest yield was obtained from Okuzgozu (619.4 and 578.31 kg / da). During the harvest period, the total acidity and pH values of the must were changed according to years and varieties. During the harvest period, all varieties reached optimum harvest maturity in both years. As a result, it has been observed that Okuzgozu, Bogazkere and Horozkarası cultivars can be successfully grown in Mecitözü province.
Collections