Biberde (Capsicum annuum var. longum) farklı dalga boylarındaki ultraviyole radyasyonunun hasat sonrası üşüme zararı ve kalite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmada, biberde (Capsicum Annuum Var. Longum) farklı dalga boylarındaki (UV-A, UV-B ve UV-C) ve iki farklı sürede (10 ve 20 dk.) ultraviyole radyasyonunun hasat sonrası üşüme zararı ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Depolama başlangıcında 10 dk süreyle UV-C radyasyonu uygulaması ile biberde depolama sürecinde oluşan ağırlık kaybının azaltılabileceği belirlenmiştir. Biber meyvesinde depolama sürecince belirgin şekilde azalan gevrekliğin 10 dk'lık UV-B radyasyon uygulaması ile korunabileceği tespit edilmiştir. Hiçbir uygulama yapılamadan depolanan kontrol meyvelerinde sekiz haftalık depolama sonunda % 50'nin üzerinde üşüme zararı gözlenirken, bu oran UV-B'nin 20 dk., UV-C'nin ise hem 10 hem de 20 dk.'lık uygulamaları ile % 30 civarına kadar düşürülebilmiştir. Faklı dalga boyu ve sürelerde yapılan ultraviyole uygulamalarının hiç birisi depolama sürecinde oluşan enfeksiyon oranını azaltmada etkili olmamıştır. Aynı şekilde ultraviyole uygulamalarının hiç birinin SCKM içeriği ile renk parametreleri ve sarılık indeksi üzerinde öneli bir etkisi görülmemiştir. In this study, the effects of ultraviolet radiation with three different wavelengths (UV-A, UV-B and UV-C) in two different periods (10 and 20 min) on post-harvest damage and quality changes during storage of the pepper (Capsicum annuum Var. Longum) were investigated. It was determined that weight loss occurring during storage could be reduced by UV-C radiation application for 10 min before storage. The crispness which decreased during the storage in pepper fruit was maintained by UV-B radiation application for 10 min. While chilling injury rate in untreated control reached to 50% at the end of the eight-week storage, UV-B application for 20 min and UV-C application for 10 or 20 min reduced chilling injury rate by about 30%. None of the ultraviolet treatments applied at different wavelengths and durations was effective in reducing the rate of infection occurring during the storage. Similarly, none of the ultraviolet treatment had a significant effect on SSC and color parameters and yellowness index.
Collections