Buğdayda kullanılan bazı herbisitlerin farklı su ph`ları ile uygulanmasının yabancı otların biyolojik aktivitelerine etkisinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kültür bitkileri içinde önemli bir yere sahip olan buğdayın verim kayıplarına neden olan en büyük problemlerden birisi yabancı otlardır. Bu çalışma ile 20172018 yıllarında Tokat ilinde buğdayda sorun olan dikotiledon ve monokotiledon yabancı otlara etkili herbisitlerin farklı ilaçlama suyu pH'ları ile hazırlanıp uygulanarak, bunların kontrollü şartlarda ve tarla koşullarında etkinliği ile verim ve kaliteye olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü kurulmuş ve iki kez tekrarlanmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak Duncan testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda 2,4-D pH-7 uygulamasından en uzun bitki boyu (53.90 ile 64.80 cm) ve en yüksek verim (190.44 ile 301.43 kg/da) elde edilmiştir. Farklı pH seviyeleri, biyolojik verim unsurları ve yabancı otlar üzerinde farklı sonuçlar doğurmuştur. Nötr pH seviyesi ilaçlama suyu için ideal olan en iyi pH seviyesi olduğu sonucu elde edilmiştir. In this study, the herbicides which are effective against dicotyledonous and monocotyledonous weeds that are problem in wheat fields in Tokat province in 2017-2018 period were prepared and applied using waters having different pH levels. The effectiveness of the herbicides was tested under the controlled conditions and in field experiments. Their effects on yield and quality were evaluated. The experiment was carried out with four replications according to the randomized block design and repeated twice. The results were subjected to variation analysis and the averages were grouped by Duncan test. At the end of the application, (from 53.90 to 64.80 cm) and maksimum yield between ( 190.44 and 301.43 kg/da). The highest plant height were obtained with 2,4-D amin herbicide by preparing with water having 7 pH degree. According to the results of the experiment, it was found that different pH levels of water caused differences in biological yield components of wheat, and weed control. It was also determined that the neutral pH level was ideal for herbicide perpetration.
Collections