Almus baraj gölünde ağ kafeslerde iki farklı ticari yem ile beslenen gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı, yem tüketimi ve balık etindeki yağ asidi profilindeki değişimlerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W., 1972) için ticari olarak üretilen 2 farklı yemin Almus baraj gölündeki ağ kafeslerde balıkların büyüme performansı, yem tüketimi ve balık etindeki yağ asidi profilindeki etkilerinin tespiti amaçlanmıştır. Toplam 60 gün süren yemleme denemesinde başlangıç ağırlıkları ortalama 180,072±0,178 g olan toplam 472 adet balık kullanılmıştır. Balıkların büyüme parametreleri deneme sonunda yapılan ölçümlerde canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme hızı, yemden yararlanma oranı (FCR), yem tüketimi, protein değerlendirme randımanı (PDR) ve toplam enerji tüketimleri deneme grupları arasında önemli bulunmuştur (P<0.05). Deneme sonunda balıklardaki en yüksek ağırlık artışı 340,320±1,480 ile A grubunda gerçekleşmiştir (P<0.05). Araştırmada kullanılan yem ve balık örneklerindeki yağ asidi kompozisyonu saptanmıştır. Deneme gruplarında sırasıyla en fazla bulunan yağ asitlerinin, oleik asit (C:181n9), linoleik asit (C18:2n6), palmitik asit (C16:0) ve Stearik asit (C18:0) olduğu belirlenmiştir. Deneme sonunda SFA, n-6, n-3, PUFA ve n-3/n-6 oranları gruplar arasında önemli derecede farklı olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Vücut yağ asiti kompozisyonları, deneme yemlerinde tespit edilen yağ asiti kompozisyonlarını yansıtmıştır. The aim of this study was to determine the effects of two commercial fish feeds for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W., 1972) on the growth performance, feed consumption and fatty acid profiles of fish reared in net cages in Almus Dam lake. Fish which were initial average weight 180,072±0,178 g were used for feeding trials during the 60 days. a total of 472 fish were used in the experiment. The growth parameters of the fish were measured at the end of the experiment; live weight gain, specific growth rate, feed efficiency ratio (FCR), feed consumption, protein evaluation efficiency (PER) and total energy consumption were significant among the experimental groups (P <0.05). At the end of the experiment, the highest weight increase in fish was found in group A with 340,320 ± 1,480 (P <0.05). Fatty acid composition of the feed and fish samples were determined in experiment. ın the experimental groups, the maximal existed fatty acids were oleic acid (C: 181n9), linoleic acid (C18: 2n6), palmitic acid (C16: 0) and stearic acid (C18: 0) respectively. sfa, n-6, n-3, PUFA and n-3 / n-6 ratios were significantly different between the groups at the end of the experiment (P <0.05). fish sample fatty acid compositions were mirrored fatty acid compositions determined in the experimental diets.
Collections