Altın çilekte (Physalis peruviana L.)farklı kurutma koşullarınınkuruma özellikleri ve ürün kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada materyal olarak Altın çilek (Physalis peruviana L.) meyvesi Güney Amerika 01 tipi kullanılmıştır. Kurutma işlemi laboratuvar tipi hassas kurutucuda, dış ortamda güneş ve gölgede yapılmıştır. Altın çilek meyveleri; kaliksli ve kalikssiz olarak ön işleme tabi tutulmadan ve kalikssiz olarak %1'lik NaOH çözeltisine bandırılarak kurutulmuştur. Laboratuvar tipi hassas kurutucuda 50 - 60 ve 70°C olmak üzere 3 farklı sıcaklık kademesi uygulanmıştır. Kurutmada en uygun ince tabaka kuruma modelini belirlemek için, deneysel verilere yedi farklı matematiksel model uygulanmıştır. Taze ve kurutulmuş meyve örneklerinde renk analizleri yapılmıştır. Altın çilek meyvesinin sıcak hava ile kurutulmasında en uygun hava sıcaklığının 60°C olduğu tespit edilmiştir. Kurutma öncesi %1 NaOH çözeltisine bandırılmış kalikssiz ön işlemli altın çilek meyvesinin, taze altın çilek örneğine en uygun ve yakın kalite değerini yansıttığı görülmüştür. Altın çilek meyvelerinin kurutulmasında, kurutma süresine bağlı olarak alınabilir nem oranı (ANO) değişimini tahmin etmek için yedi farklı matematiksel ince tabaka kuruma modeli verilere uyarlanmıştır. Laboratuvar tipi hassas kurutucuda 60°C'de kalikssiz halde ön işlem uygulanarak (%1 NaOH) ve kalikssiz ön işlemsiz altın çilek meyveleri yaklaşık 7 saatte kurumuşlardır. In the study, Golden berry (Physalis peruviana L.) fruits of South America type 01 were used. The drying process is carried out in a laboratory type precision dryer, outside in the sun and shade.The Golden strawberries are not processes with calix or non-calix pretreatment and are dried by dipping into a calix-free 1% NaOH solution. The drying process in the laboratory type precision dryer was carried out at 50, 60 and 70ºC temperatures. Seven different mathematical models were applied to experimental data in order to determine the most suitable thin layer drying model in drying. Color analyzes were performed in fresh and dried fruit samples. The best air temperature for drying the goldenberry fruit with hot air was found to be 60°C. It has been observed that the goldenberry fruit that was not pre-treated with calix and were pre-dried in 1% NaOH solution reflects the most suitable and close quality value for the fresh goldenberry samples. To determine the separable moisture content (ANO) in drying of golden berries, depending on the drying time of seven different mathematical thin layers drying models that were created. Both samples of the non pre-treated goldenberry products with non-calix pre-treatment (suspended in 1% NaOH solution) at 60°C, which was in a laboratory-type precision dryer, reached humidity equilibrium after 7 hours.
Collections