Ticari bazı bitkisel yağların bitki patojeni fungusların kontrolünde kullanım olanaklarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ticari olarak satışa sunulan 13 uçucu (Lavanta Yağı, Kekik Yağı, Zencefil Yağı, Kişniş Yağı, Adaçayı Yağı, Defne Yaprağı Yağı, Nane Yağı, Fesleğen Yağı, Biberiye Yağı, Bergamut Yağı, Okaliptus Yağı, Çörekotu Yağı, Anason Yağı) ve7 sabit yağ (Aloevera Yağı, Çuha tohumu Yağı, Huş Ağacı Yağı, Keten Tohumu Yağı, Soğan Yağı, AcıbademYağı, Çitlembik Yağı) olmak üzere toplam 20 farklı bitkisel yağın, 6 farklı hastalık etmenine (Alternaria solani, Monilia fructigena, Fusarium oxysporum lycopercisi, Rhizoctonia solani, Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum) karşı in vitro koşullarda antifungal aktiviteleri araştırılmıştır. In vitro koşullarda yürütülen çalışmalarda sabit ve uçucu yağlar için farklı yöntemler kullanılmıştır. Bitkisel yağların 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 µg/ml dozları uygulanmıştır. Uygulama yapılan petri kaplarında yağların hastalıklardaki gelişim engelleme oranları gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; sadece Kekik yağının tüm dozlarında bütün patojenlere karşı %100 engelleme olduğu görülmüştür. Diğer yağlarda ise doz arttıkça engelleme oranının da arttığı görülmüştür. Bitkilerde doğal olarak bulunan bu yağların doğaya ve canlılara zararsız etkilerinden dolayı, bitki patojenlerinin mücadelesinde kullanımının önem kazanacağı düşünülmektedir. In this study, we investigated the antifungal activities of 20 different vegetable oils, including 13 volatile(lavender oil, thyme oil, ginger oil, coriander oil, sage oil, bay leaf oil, peppermint oil, basil oil, rosemary oil, bergamot oil, eucalyptus oil, black cumin oil, anise oil) and 7 fixed oil (aloe Vera oil, chush seed oil, birch oil, flax oil, onion oil, bitter almond oil, hackberry oil), which were sold commercially, against 6 different disease (Alternaria solani, Monilia fructigena, Fusarium oxysporum f. sp. lycopercisi, Rhizoctonia solani, Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum) agents in in vitro conditions. Different methods were used for fixed and volatile oils in the studies carried out in in vitro conditions.1, 5, 10, 20, 50 and 100 µg/mL doses of vegetable oils were applied. In the petri dishes, the development of the oils in the diseases was observed. According to the results, it was observed that only Thyme oil was 100% blocking against all pathogens in all doses. In other oils, the rate of blocking increased as the dose increased. Because of the harmless effects of these oils found naturally in plants, it is thought that the use of these oils in the struggle of plant pathogens will gain importance.
Collections