Kiraz meyvelerinin soğukta muhafazasında `aloe vera` kaplama ve modifiye atmosferde paketleme uygulamalarının etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma, kiraz meyvelerinde Aloe vera jel kaplama ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının soğukta muhafaza süresince ağırlık kaybı oranı, çürüme oranı, meyve renk tayini, meyve eti sertliği, toplam asitlik miktarı, pH, SÇKM, toplam fenol tayini, toplam antioksidan kapasitesi, toplam antosiyanin tayini, toplam mezofil aerobik bakteri miktarı, toplam psikrofil aerob bakteri miktarı, maya küf miktarı, toplam koliform miktarı gibi meyve kalite özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçlar doğrultusunda kontrol (MAP ve A. vera uygulanmamış), %33 A. vera, %66 A. vera, MAP, %33 A. vera+MAP ve %66 A. vera+MAP olmak üzere altı farklı uygulama belirlenmiştir. Meyveler 1°C ve %90±5 oransal nem içeriğinde üç hafta (21 gün) süre ile muhafaza edilmiştir. Kalite analiz ve ölçümleri, muhafazanın 7, 14 ve 21. günlerinde yapılmıştır. Sonuç olarak MAP ve MAP+Aloe vera jel uygulamaları ile meyve eti sertliğindeki kayıplar daha az olmuştur. Kiraz meyvelerinde muhafaza süresi boyunca herhangi bir çürüme görülmemiştir. MAP ve MAP+A. vera uygulamalarının ağırlık kayıplarını önemli derecede azalttığı görülmüştür. Tüm uygulamalarda gerek meyve kabuğu gerekse meyve eti renk özelliklerinin (a*,b*,L*, kroma ve hue açısı) korunduğu tespit edilmiştir. pH ve titrasyon asitliğine A.vera, MAP ve A.vera+MAP uygulamalarının önemli bir etkisi görülmemiştir. Mikrobiyal gelişim üzerine uygulamaların etkisi ele alındığında %33 A. vera ve %33 A. vera+MAP uygulaması toplam mezofilik aerobik bakteri sayısını azaltma üzerine etkili bulunmuştur. The research aimed to determine the effects Aloe vera gel coating and modified atmosphere packaging (MAP) applications of cherry fruit during the cold storage on the average weight ratio, decay rate, fruit color determination, fruit flesh hardness, total acidity amount, pH, SSCM, total phenol determination, total antioxidant level, total anthocyanin determination, total mesophile aerobic bacteria price, total psychophilic aerobic bacteria number, yeast mold number, total coliform. For these purposes, six different applications were applied as follow; control (MAP and A. vera applied), 33% A. vera, 66% A. vera, MAP, 33% A. vera + MAP and 66% A. vera + MAP. Fruits were stored during three weeks (21 days) in cold storage with 1 ° C temperature and 90 ± 5% moisture content. Quality analysis and measurements were made on 7th, 14th and 21st days of storage. MAP and MAP + Aloe vera gels applications reduced the losses of fruit flesh hardness as well as significantly reducing the losses of fruit weight. No rotting on the fruits was observed during storage. The color characteristics(a *, b *, L *, chroma and color angle) of fruit peel and fruit flesh were preserved during the storage in all application. A. vera, MAP and A. vera + MAP applications did not make any significant effect on pH and titration acidity. Regarding to effects of applications on microbial activity, %33 A. vera and 33% A. vera + MAP reduced total mesophilic aerobic bacteria expansion.
Collections