Bazı ümitvar patates (Solanum tuberosum L.) klonları ve tescilli çeşitlerin yüksek rakımlı şartlardaki performanslarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, bazı ticari patates çeşitleri ile üstün özellikler taşıyan klonlar arasındaki verim ve kalite unsurlarını belirlemek amacıyla Tokat/Artova şartlarında yapılmıştır. Araştırmada, 5 adet tescilli çeşidi ve 15 adet ümitvar klon olmak üzere toplam 20 adet genotip kullanılmıştır. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu araştırma kapsamında; çıkış süresi, çıkış oranı, ana sap sayısı, bitki boyu, olgunlaşma süresi, ocak başına yumru verimi, ortalama yumru ağırlığı, yumru verimi, yumru iriliği dağılışı, pazarlanabilir yumru oranı, kuru madde oranı, nişasta oranı ve yumru iç kararma özellikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular göre; çıkış süresi 26-40 gün, çıkış oranları %38-94, ana sap sayısı 1.13-2.90 adet, ocak başı yumru sayısı 3.22-12.86 adet, ortalama yumru ağırlığı 47.74-170.6 g, yumru verimi 744.1-4930.6 kg/da, pazarlanabilir yumru oranı %74.47-85.47, kuru madde oranı 22.67-27.32, nişasta oranı %17.97-23.13 arasında değişiklik göstermiştir. Bu çalışmada yumru verimi yönünden yüksek olan klonlar, sırasıyla PAİ 8.1.6 (4930.6 kg/da) PAİ 8.8.57 (4695.7 kg/da), GOÜ 6/28 (4661.7 kg/da), PAİ 8.5.34 (4431.8 kg/da), PAİ 8.7.49 (4245.1), PAİ 8.12.86 (4115.2 kg/da), GOÜ 10/15 (4071.3 kg/da) kodlu klonlar olmuştur. Standartlar arasında yer alan çeşitlerden Alegria ise 4434.7 kg/da ile en yüksek yumru verimi alınan tescilli çeşit olmuştur. This study was conducted on Tokat/Artova conditions to identify the efficiency and quality elements between some commercial potato varieties and clones with super features. A total of 20 genotypes, 5 registered varieties and 15 promising clones, were used in the study. The study was conducted with 3 repetitions according to Randomized Blocks Design. Within the scope of this study; output time, output ratio, rachis number, plant height, ripening time, tuber yield per hill, average tuber weight, tuber yield, scattering of the tuber size, marketable tuber ratio, dry matter ratio, starch ratio and tuber internal blackening characteristics were examined. In accordance with the findings obtained; all the following values ranged between the mentioned spans; output time 26-40 days, output ratios 38-94%, rachis number 1.13-2.90, tuber yield per hill 3.22-12.86, average tuber weight 47.74-170.6g, tuber yield 744.1-4930.6 kg, marketable tuber ratio 74.47-85.47%, dry matter ratio 22.67-27.32, starch ratio 17.97-23.13%. Clones with high tuber yield in this study, respectively, were the clones with the code of PAİ 8.1.6 (4930.6kg) PAİ 8.8.57 (4695.7kg), GOÜ 6/28 (4661.7kg), PAİ 8.5.34 (4431.8kg), PAİ 8.7.49 (4245.1kg), PAİ 8.12.86 (4115.2 kg), GOÜ 10/15 (4071.3 kg). Among the varieties included in the standards, Algeria was the registered variety with the highest tuber yield, which was 4434.7kg.
Collections