Yalova ilinde doğal olarak yetişen Kocayemiş (Arbutus unedo L.) genotiplerinin seleksiyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma 2010-2011 yıllarında Yalova ili merkez ve tüm ilçe sınırları içerisinde yürütülmüştür. Araştırmada Yalova il sınırları içerisinde doğal florada yetişen kocayemişler (Arbutus unedo L.) arasından üstün özelliklere sahip olanların seçilmesi amaçlanmıştır. Kocayemiş tiplerinin değerlendirilmesinde tartılı derecelendirme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın ilk yılında (2010) ilçeler taranarak iri meyveli ve verimli olarak görülen 40 kocayemiş tipi işaretlenmiş meyve iriliği, taşlılık, salkımdaki meyve sayısı, tat ve aroma, pürüzlülük tartılı derecelendirme metoduna göre bunlardan 10 tip üstün özellikli olarak seçilmiştir. Denemenin ikinci yılında (2011) fenolojik ve morfolojik gözlemler ve pomolojik analizler 10 tip üzerinde yürütülmüştür. 2011 yılında, incelenen tiplerde suda çözünebilir kuru madde (SÇKM,%) ve titre edilebilir asit içerikleri (%), C vitamini içeriği, pH gibi kimyasal özellikleri ile meyve iriliği (g), meyve tadı, taşlılık, sululuk, pürüzlülük ve görünüş gibi kalite özellikleri belirlenmiştir. Seçilen bu 10 tipin meyve iriliği 4.05 g ile 8.35 g arasında değiştiği, SÇKM içeriklerinin %25.20 ile %30.60 arasında, titre edilebilir asit içerikleri 0.65 ila 1.14 arasında, C vitamini içeriğinin 142 mg/100g ile 221 mg/100g arasında bulunmuştur. Ayrıca araştırmada incelenen tiplerin fenolojik ve diğer bazı pomolojik özellikleri de belirlenmiştir. yaprak boyunun 45.65 mm ile 72.74mm arasında, yaprak eninin ise 17.62 mm ile 35.48mm arasında Yaprak kalınlıkları 0.26 mm ile 0.39 mm arasında değiştiği tespit edilmiştir. This research was conducted in 2010-2011 in Yalova province center and all district boundaries. In the research, it has been tried to select superior ones among arbutus (Arbutus unedo L.) grown in natural flora in Yalova province. Weighted grading method was used in the evaluation of arbutus types. In the first year of the study (2010), the districts were screened and 40 arbutus types were evaluated. Among these genotypes, 10 superior genotpes were selected in the first year according to fruit size, stoniness, number of fruit in bunch, flavor and aroma using weighted grading method. In the second year of the study (2011), phenological, morphological observations and some phytochemical analyzes were performed on 10 types. Water soluble solid matter (%) and titratable acid contents (%), vitamin C content, pH, and fruit size (g), fruit taste, stonyness, juiciness, roughness and appearance were determined in the investigated genotypes. The fruit size of these 10 types ranged from 4.05g to 8.35g; water-soluble dry matter contents between 25.20 and 30.60; titratable acid contents from 0.65 to 1.14; Vitamin C content was between 142 mg/100g and 221 mg/100g.Leaf length were ranged between 45.65 mm and 72.74 mm, leaf width between 17.62 mm and 35.48 mm, leaf thickness 0.26 mm and 0.39 mm.
Collections