Tokat/Erbaa koşullarında yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan yer fıstığında farklı sulama aralıklarının verim ve kalite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2017 yılında Tokat iline bağlı Erbaa ilçesinde, farklı sulama aralıklarında, yağmurlama sulama yöntemi kullanılarak sulanan yer fıstığının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede 4 farklı sulama aralığı uygulanmıştır (S0: sulamasız, S1: 5 gün, S2: 10 gün, S3: 15 gün). Sulama yapılırken bu sulama aralıklarında eksilen toprak nemini tarla kapasitesine çıkaracak miktarda sulama suyu uygulanmıştır. FAO Penman-Monteith yöntemine göre referans bitki su tüketimi (ETo) 678.96 mm bulunmuştur. Denemede yer fıstığı bitki su tüketimi (ETc) 160.34-565.68 mm değerleri arasında değişim göstermiştir. Deneme sonucunda elde edilen dekara kapsül iç verimi 23.66-274.61 kg, bitki başına kapsül sayısı 7.3-31.2 adet, dekara kabuklu verim 70-433.33 kg, yüz tane ağırlığı 72.19-97.49 g, yağ oranı % 44.78-58.46, protein oranı % 12.86-20.78 aralığında değişmiştir. Sulama yapılan parsellerde fıstık iç çaplarının genelde 11 ile 9 mm arasında değiştiği, sulama yapılmayan parsellerde ise fıstık iç çaplarının 5.5 mm' den daha düşük olduğu veya hiç oluşmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, sulamasız konu hariç olmak üzere istatistiki olarak farklı olmasada 10 gün sulama aralıklı konunun verim ve yağ oranı değerleri, diğer sulama aralıklarına göre daha yüksek bulunmuştur. This study was performed in 2017 at the District of Erbaa, in the Province of Tokat, to determine the effects of different irrigation intervals on the yield and quality of sprinkler-irrigated peanut crops. The research was conducted in line with the experimental design of randomized blocks in three repeats. During the experiment, 4 different irrigation intervals (were applied, S0: Non-irrigated, S1: 5-day interval, S2: 10-day interval, and S3:15-day). The reference evapotranspiration (ETo) was calculated using the FAO Penman-Monteith method and found to be 678.96 mms. The crop evapotranspiration (ETc) values varied between 160.34 and 565.68 mms. As a result of the experiment, it is seen that the yield values varied as follows: amount of peanut grains from 23.66 kgs to 274.61, number of pods per crop from 7.3 to 31.2 pcs, pod yield per decare from 70 to 433.33 pcs, weight of 100 grains from 72.19 to 97.49 grs, oil rate from 44.78% to 58.46%, and protein rate from 12.86% to 20.78%. It was observed that the internal diameter of groundnut in irrigation parcels generally ranged between 11 and 9 mm, whereas the internal diameter of groundnut in non-irrigation parcels was less than or equal to 5.5 mm. As a result, the yield and oil ratio values of the subject with a 10-day irrigation interval were higher than the other irrigation intervals, although it was not statistically different except for the non-irrigation subject.
Collections