Bazı domates alanlarında insektisidal Bacillus thuringensis izalasyonu ve tanımlanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; domates bitkisinde zarara neden olan domates güvesi zararları üzerine Bacillus thuringiensis bakterilerin izolasyonu ve karakterizasyonu için Ankara ilinin farklı domates ekim alanlarından alınan toprak, zarar görmüs dal yaprak ve meyve (domates) örneklerinden gerçekleştirildi. Toplanan örneklerden Nutrient Agar büyüme ortamında sporlanma özelliği olan 11 Gram-pozitif bakteri izolasyonları yapıldı. Kolorimetrik ve mikroskopik identifikasyon neticesinde morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri (Gram +/-, hemoliz, indol, katalaz, oksidaz vb.) tanımlanarak Bacillus cinsine ait izolatlar belirlendi. Bakteri tanımlama sonunda 7 Bt izolatımızın domates ekim alanlarında güve ile biyolojik mücadelede kullanılabilir entomopatojen Bacillus türü izolatlar olabileceği gözlendi. In this study; For the isolation and characterization of Bacillus thuringiensis bacteria on the damages of tomato moth which caused damage in tomato plant, it was carried out from damaged branch leaves and fruit (tomato) samples such as soil, moth and fly taken from different tomato planting areas of Ankara. 11 Gram-positive bacteria were isolated from the collected samples with nutrient agar growth characteristics. As a result of colorimetric and microscopic identification, morphological, physiological and biochemical properties (Gram +/-, hemolysis, indole, catalase, oxidase, etc.) were identified and isolates belonging to genus Bacillus were identified. At the end of bacterial identification, it was observed that our 7 Bt isolates could be entomopathogenic Bacillus species which can be used in biological control of moth in tomato cultivation areas.
Collections