Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Cemal
dc.contributor.authorSaricikli Benlikurt, Arzu
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:06Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:06Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683838
dc.description.abstractÜlkemiz genelinde kültürel geleneklerimize göre bölgesel olarak üretilip sevilerek tüketilen aynı zamanda endüstriyel ölçekte de üretimi yapılan tahin helvasının farklı çeşitleri mevcuttur. Bu çalışmada, ülkemizde ticari olarak üretim yapan bazı firmalara ait Tokat ilindeki süper marketlerde satışı yapılan sade tahin helvalarının kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği'ne uygunluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 10 farklı firmaya ait farklı parti numaralı toplam 20 örnekte, rutubet, kül miktarı, yağ, peroksit sayısı, tahin miktarı, protein miktarı, toplam şeker miktarı (sakkaroz olarak) analizleri yapılmıştır. Çalışmada incelenen ticari sade tahin helvası örneklerinde; kül miktarı % 1.34-1.74, rutubet % 1.96-0.63, yağ % 24.57-36.63, serbest yağ asitliği % 0.65-1.08, peroksit sayısı 2.87-5.90 meqO2/kg, tahin miktarı % 46.68-69.59, protein miktarı % 10.42-13.46, toplam şeker % 41.42-54.27 (sakkaroz olarak) olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractThere are different varieties and compositions of plain tahini halva, which is produced and loved by regional cultural traditions throughout our country and also produced on an industrial scale. This study was conducted to investigate the chemical properties of plain tahini halva purchased from supermarkets in Tokat in accordance with Turkish Food Codex Tahini Halva Communicated. For this purpose, moisture, oil, peroxide value, tahini, ash, protein and total sugar (as sucrose) content were analyzed in 20 samples belonging to 10 different companies with different batch numbers. The results of the investigated parameters were as follows; ash content 1.34-1.74 %, water 1.96-0.63 %, oil 24.57-36.63 %, free fatty acids (as oleic acid) 0.65-1.08 %, peroxide value 2.87-5.90 meqO2/kg, tahini content 46.68-69.59 %, protein content 10.42-13.46 %, total sugar (as sucrose) 41.42-54.27 % was determined.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTicari olarak üretilen sade tahin helvalarının bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of some chemical properties of commercially produced plain tahini halvas
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-13
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10297983
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid593441
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess