Lipozoma hapsedilmiş uçucu yağların deneysel periodontitiste periodontal yıkıma etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı tarçın ve karanfil uçucu yağ lipozomlarının deneysel olarak oluşturulmuş periodontitisi önlemedeki etkisinin araştırılmasıdır.Bu çalışmada 28 adet dişi Wistar cinsi sıçan kullanılmış ve dört çalışma grubu oluşturulmuştur. Grup 1: Kontrol grubu (K), Grup 2: Periodontitis grubu (P), Grup 3: Periodontitis ve tarçın lipozom grubu (TLp), Grup 4: Periodontitis ve karanfil lipozom grubu (KLp). Deneysel periodontitis Aggregatibacter actinomycetemcomitans (ATCC33384) bakterisinin ağız ortamına inoküle edilmesi ve alt çene sağ birinci büyük azı diş çevresine ipek ligatür bağlanması ile oluşturulmuştur. Sıçanlar 14 gün boyunca tarçın veya karanfil lipozomunun oral gavaj yolu ile verilmesiyle tedavi edilmiş ve bu sürenin sonunda sakrifiye edilmişlerdir. Gruplarda diş çevresindeki kemik kayıp miktarları, enflamatuvar hücre sayısı, osteoblast ve osteoklast hücre sayıları ve indüklenebilir nitrik oksit sentetaz (iNOS), siklooksijenaz-2 (COX-2), nükleer faktör κβ'nın ligandının reseptör aktivatörü (RANKL) ve osteoprotegerin (OPG) ekspresyonları belirlenmiştir. Veriler IBM SPSS istatistik programı ile One Way ANOVA-tukey, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis yöntemleri ile değerlendirilmiş ve p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.Periodontitis kemik kaybını arttırmış ve tarçın ve karanfil uçucu yağ lipozomları kemik kaybını önemli ölçüde engellemiştir. Gruplarda enflamatuvar hücre sayıları, osteoklast sayıları, iNOS, COX-2 ve RANKL seviyelerinde en düşük seviyeler kontrol grubunda gözlenirken, en yüksek seviyeler periodontitis grubunda gözlenmiştir. Tarçın ve karanfil uçucu yağı lipozomları bu seviyeleri anlamlı düzeyde düşürmüştür. Osteoblast sayıları ve OPG seviyeleri en düşük periodontitis grubunda gözlenmiştir. Tarçın ve karanfil lipozomları bu değerleri yükseltmiştir.Tarçın ve karanfil uçucu yağlarından elde edilen lipozomlar, periodontitise bağlı enflamasyon ve kemik yıkımını başarılı bir şekilde azaltmıştır. The aim of this study was to investigate the effect of cinnamon and clove essential oil liposomes on the prevention of experimentally induced periodontitis.In this study, 28 female Wistar rats were used and four study groups were formed. Group 1: Control group (K), Group 2: Periodontitis group (P), Group 3: Periodontitis and cinnamon oil liposome group (TLp), Group 4: Periodontitis and clove oil liposome group (KLp). Experimental periodontitis was induced by inoculating Aggregatibacter actinomycetemcomitans (ATCC33384) into the oral environment and silk ligature ligation around the right first molars of the lower jaw. Rats were treated by oral gavage administration of cinnamon or clove liposomes for 14 days. Alveolar bone loss around the teeth, inflammatory cell counts, osteoblast and osteoclast cell counts and inducible nitric oxide synthetase (iNOS), cyclooxygenase-2 (COX-2), receptor activator of the ligand of nuclear factor κβ (RANKL) and osteoprotegerin (OPG) levels were determined. Data were evaluated with One Way ANOVA-tukey, Mann Whitney U and Kruskal Wallis methods with IBM SPSS statistical program and p <0.05 was considered statistically significant.Periodontitis caused a severe bone loss and cinnamon and clove essential oil liposomes prevented alveolar bone loss. Inflammatory cell numbers, osteoclast numbers, iNOS, COX-2 and RANKL levels were the highest levels in the periodontitis group and innamon and clove oil liposomes reduced these levels. Osteoblast numbers and OPG levels were lower in the periodontitis group and cinnamon and clove essential oil liposomes increased these levels.Liposomes obtained from essential oils of cinnamon and clove have successfully reduced inflammation and bone destruction caused by periodontitis.
Collections