Kronik fonksiyonel kabızlığı olan küçük çocuklarda süt çocukluğu dönemine ait beslenmeyle ilgili risk faktörlerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Fonksiyonel kabızlık, özellikle küçük çocuklarda sık rastlanan bir hastalıktır ve bazı beslenmeyle ilişkili faktörler çocuklarda kabızlık için hazırlayıcıdır. Ayrıca süt çocukluğu dönemindeki bazı nutrisyonel risk faktörleri de kabızlığı etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı kronik fonksiyonel kabızlık için süt çocukluğu dönemiyle ilişkili nutrisyonel risk faktörlerini araştırmaktır.Bu çalışma bir anket çalışması olup, kabızlıkta ilk bir yaş dönemi beslenmeyle ilgili risk faktörleri sorgulandı. Anketlerde bu dönemle ilişkili risk faktörleri olarak anne sütüyle beslenme, mama veya inek sütü ile beslenme, ek gıdalarla beslenme, gece beslenmesine ek olarak sosyoekonomik düzey, doğum tipi, ailede kabızlık öyküsü, antibiyotik kullanımı, sık enfeksiyon öyküsü ve gıda alerjisi sorgulandı. Bu çalışmaya yaş dağılımı denk olan bir-üç yaş arası 120 kabız, 120 sağlıklı çocuk alındı. En anlamlı risk faktörleri olarak dokuz aydan önce yumurtanın başlanması ve süt çocukluğu döneminde üçten fazla antibiyotik kullanımının hastalık riskini sekiz kat arttırdığı belirlendi. Diğer risk faktörleri iyi sosyoekonomik düzey, ailevi kabızlık, erken aylarda formula kullanımı ve gıda alerji öyküsü idi.Sonuç olarak, ilk bir yaştaki bazı nutrisyonel risk faktörleri küçük çocuklarda fonksiyonel kabızlığın gelişiminde önemlidir. Anahtar sözcükler: fonksiyonel kabızlık, çocuklar, süt çocukluğu, beslenme, risk faktörleri Functional constipation is a common disorder in especially younger children and some nutritional factors are predisposing for it in kids. Also, some nutritional risk factors in the infancy period may affect the constipation. The aim of this study is to investigate nutritional risk factors that relate to infancy period for chronic functional constipation.The study is employs quantitative data collection methods. The research was made using of a Likert questionnaire to measure nutritional risk factors in the first age period in children. In this questionnaire, the questioned risk factors related with infancy period were breastfeeding or feeding with formula/cow's milk, complementary feeding and feeding in night-sleep in addition to socio-economic status, delivering type, the history of familial constipation, antibiotic using and the frequent infection, and food allergy in the first age period. The study included 120 children with functional constipation and 120 healthy children between one-three age years matched as age distribution. The findings show that intake of egg before nine month age and use of antibiotics more than 3 times in infancy period triggers nearly 8-folds the constipation in childhood. The other risk factors were good socio-economic status, familial constipation, giving of formula in early month ages and food allergy. Consequently, some nutritional risk factors related with the first age are important for the development of functional constipation in younger children. Key words: functional constipation, children, infancy period, nutrition, risk factors
Collections