Show simple item record

dc.contributor.advisorAvcı, Özgür
dc.contributor.authorYüzüncüyil, Kübra Sultan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:12:13Z
dc.date.available2021-05-08T11:12:13Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-02-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/680204
dc.description.abstractYemek kavramı tarih boyunca belirli sosyal ve kültürel değerlerle ilişkili olmuştur. Günümüzde, yeni medya teknolojilerinin yükselişiyle birlikte kültürel yapı dijitalleşmektedir. Yemek kültürü de bu bağlamda, dijital kodlarla ilişkili hale gelmektedir. Özellikle sosyal ağ kullanımları yemek kültürüne dâhil olmuş durumdadır. Bu çalışma bireylerin yemekle ilgili kullandıkları sosyal ağlardan aldıkları doyumları incelemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde yemek kültürü ve dijital kültür arasındaki bağ kurulacaktır. İkinci olarak çalışmanın teorik çerçevesi ve araştırma yöntemi açıklanacaktır. Çalışmanın özgül amacına ulaşması için, Kullanımlar ve Doyumlar yaklaşımı teorik çerçeve olarak seçilmiştir. Geleneksel doyum kategorileri yeni medya karakteristiklerine göre yeniden tanımlanmıştır. Daha sonra, yeniden tanımlanan söz konusu doyumlarla yemek kültürü arasındaki ilişki ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın bağlamına uyması gerekçesiyle nicel bir araştırma yöntemi izlenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda yapılan ön görüşmeler ve faktör analiziyle birlikte bir anket geliştirilmiştir. Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesinde okuyan 405 lisans öğrencisi oranlı tabakalı örneklem methodu ile seçilmiştir ve örneklem oluşturulmuştur. Toplanan verilerin analizde tek yönlü Anova testi, T test ve Tuckey HSD Post Hoc Test kullanılmıştır. Bulgulara göre elde edilen doyumlarla demografik faktörler arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Tartışma, alan yazında yer verilen çalışmalar ışığında yürütülmüştür. Son olarak önerilere yer verilmiştir
dc.description.abstractThe notion of food has been related with certain social and cultural values throughout history. In today's society, with the rise of new media technologies cultural structure have been digitized. Food culture in this main, is also endowed with digital codes. In particular, social media has been integrated into foodways. This study attempts to examine the gratifications that individuals obtain from social media use on foodways. In the first part of study the relationship between food culture and digital culture is examined. Secondly, theoretical framework and research method of the study are explained. In order to achieve the particular aim of study, Uses and Gratifications Theory is adopted as conceptual framework. Conventional gratification categories are redefined in new media terms. After that, the relation between redefined categories and foodways is uncovered. Due to its peculiar context, this study follows a quantitative research method. By conducting pre interviews and factor analysis, a peculiar survey is developed. The sample of study is chosen among 405 undergraduate communication faculty students of Sakarya University by proportionate stratification sampling method. In the analysis of the collected data, statistical methods One- Way ANOVA, Independent Samples T-test, and Tuckey HSD Post Hoc Test are used. According to findings, it is revealed that there are statistically significant relations between obtained gratifications and demographic factors. Discussion is conducted in the light of literature review. Finally, suggestions are madeen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectİletişim Bilimleritr_TR
dc.subjectCommunication Sciencesen_US
dc.titleAn analysis of social media use regarding foodways by university students: The case of sakarya university
dc.title.alternativeÜniversite öğrencilerinin yeme içme deneyimlerine ilişkin sosyal medya kullanımı: Sakarya Üniversi̇tesi örneği
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-08
dc.contributor.departmentMedya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmEating
dc.subject.ytmBeverages
dc.subject.ytmSakarya University
dc.subject.ytmSocial media
dc.subject.ytmConsumption culture
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmSocial networks
dc.subject.ytmMedia
dc.subject.ytmMedia relations
dc.identifier.yokid10138279
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid481555
dc.description.pages239
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess