dc.contributor.advisor | Karayücel, İsmihan | |
dc.contributor.author | Yaman Dernekbaşi, Seval | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:10:24Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:10:24Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679736 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, farklı oranlarda kanola yağı içeren rasyonların gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) büyümesi, kimyasal kompozisyonu ve yağ asit miktarları üzerine etkileri incelenmiştir.Araştırmada, ortalama canlı ağırlıkları 119±0.17 g olan gökkuşağı alabalıkları için, protein oranları (~%47) ve yağ oranları (~%17) eşit olacak şekilde, %100 balık yağı (BY100) içeren kontrol yemi, %25 (KY25), %50 (KY50), %75 (KY75) ve %100 (KY100) kanola yağı içeren beş farklı deneme yemi hazırlanmış ve 70 gün boyunca balıklar bu yemlerle beslenmiştir.Deneme sonunda canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, oransal büyüme oranı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, protein tüketimi, protein değerlendirme randımanı, balık vücudunda tutulan protein miktarları, hepatosomatik indeks ve viserosomatik indeks değerleri yemlere katılan kanola yağından etkilenmemiştir (p>0.05). Ancak, görülebilir net protein verimliliği miktarı deneme yemlerinden etkilenmiş olup (p<0.05), en düşük KY50 grubunda %33.64±1.74 ve en yüksek BY100 gurubunda %41.57±0.46 olarak hesaplanmıştır. Deneme yemleri ile beslenen grupların karkas randımanı açısından da deneme başı ile deneme sonunda belirlenen değerleri arasında önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).Gökkuşağı alabalıklarının vücut kompozisyonları ham kül miktarları hariç deneme yemlerinden etkilenmiş, en düşük nem oranı KY25 grubunda (73.80±0.13), en yüksek BY100 grubunda (74.43±0.04), en düşük ham protein oranı KY100 grubunda (19.84±0.21), en yüksek BY100 grubunda (21.98±0.09), en düşük ham yağ oranı KY50 grubunda (3.09±0.37), en yüksek KY75 grubunda (4.42±0.39) belirlenmiştir (p<0.05). Ham selüloz oranları ise deneme yemlerinde kanola yağının artmasına paralel olarak artış (0.08±0.00- 0.19±0.01) göstermiştir.Vücut yağ asiti kompozisyonları, deneme yemlerinde tespit edilen yağ asiti kompozisyonlarını yansıtmıştır. Yağ asitleri içerisinde en fazla bulunan yağ asitlerinin palmitik asit (C16:0), oleik asit (C:181?9), linoleik asit (C18:2?6) ve dekosahegzaenoik asit (C22:6?3) olduğu belirlenmiştir.Deneme yemlerinde, tüm yağ asitleri içerisinde, toplam doymuş yağ asitleri (SAFA) oranı en yüksek BY100 yeminde (%34.12±0.51), en düşük KY100 yeminde (%16.25±0.38); toplam tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) oranı en yüksek KY100 yeminde (%49.74±0.35), en düşük BY100 yeminde (%26.83±0.47), toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) oranı en yüksek BY100 yeminde (%38.11±0.69); en düşük KY100 yeminde (%34.02±0.12) belirlenmiş ve bütün gruplar arasında önemli farklar tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca eikosapentaenoik asit (EPA), dekosahegzaenoik asit (DHA), ?-3 ve ?-3/?-6 miktarları en yüksek BY100 yeminde (sırasıyla %9.26±0.30, %16.61±0.83, %20.41±0.82 ve %2.51±0.13) ve en düşük KY100 yeminde (sırasıyla %2.32±0.06, % 5.91±0.11, %12.05±0.24 ve %0.61±0.01), ?-6 miktarı ise en yüksek KY100, en düşük BY100 yeminde (sırasıyla %19.66±0.13 ve %8.15±0.16) belirlenmiştir (p<0.05).Deneme yemleri ile beslenen gökkuşağı alabalıklarında ise tüm yağ asitleri içerisinde ?SAFA oranı en yüksek BY100 (%31.56±0.78), en düşük KY75 grubunda (%25.07±0.31); ?MUFA oranı en yüksek KY75 (%34.72±1.02), en düşük BY100 grubunda (%29.36±0.70); ?PUFA oranı en yüksek KY100 (%38.53±0.65), en düşük BY100 grubunda (%34.34±0.45) tespit edilmiştir (p>0.05). EPA, DHA, ve ?-3/?-6 miktarları, en yüksek BY100 grubunda (sırasıyla; %4.60±0.02, 16.28±0.18 ve 1.87±0.07), en düşük KY75 grubunda (sırasıyla; %2.20±0.01 11.17±0.95 ve 0.81±0.05) belirlenmiştir (p>0.05). ?-3 miktarı en yüksek KY25 (%18.25±1.09), en düşük KY75 grubunda (%14.86±0.95), ?-6 miktarı ise en yüksek KY75 (%18.66±0.39) ve en düşük BY100 grubunda (%9.48±0.21) tespit edilmiştir.Bu çalışmadaki sonuçlar, gökkuşağı alabalıklarında büyüme, kimyasal kompozisyon ve yağ asitleri üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmadan, yemlerdeki balık yağının tamamının kanola yağı ile değiştirilebileceğini göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), kanola yağı, büyüme performansı, kimyasal kompozisyon, yağ asitleri | |
dc.description.abstract | In this study, effects of different levels of dietary canola oil on growth, body proximate composition and fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated.Five different experimental diets with equal protein (~47%) and lipid (~17%) content containing 0% (100% fish oil as control diet- group BY100), 25% (group KY25), 50% (group KY50), 75% (group KY75) and 100% (group KY100) canola oil were formulated for rainbow trout with a mean weight of 119±0.17 g and fed for 70 days.In the end of the experiment, wet weight gain, specific growth rate, relative growth rate, feed intake, feed efficiency rate, protein intake, protein efficiency ratio, protein retention, hepatosomatic index and vicerosomatic index were unaffected by diet treatment (p>0.05). However, apparent net protein retention was effected by diet (P<0.05), and accounted as minimum in KY50 (%33.64±1.74) and maximum in BY100 (%41.57±0.46). Carcass composition was significantly different between the initals and the end of the groups (P<0.05).Body compositions of rainbow trout fed with the experimental diets were affected by diet excluding crude ash and the minimum and the maximum moisture, crude protein and crude lipid contents were in KY25 (%73.80±0.13) and in BY100 (%74.43±0. 04), in KY100 (%19.84±0.21) and in BY100 (%21.98±0.09), in KY50 (%3.09±0.37) and in KY75 (%4.42±0.39), respectively (p<0.05). Crude fiber content was increased with increasing canola oil in the experimental diets (%0.08±0.00- %0.19±0.01).Body fatty acid compositions were mirrored fatty acid compositions determined in the experimental diets. The maximal existed fatty acids were palmitic acid (C16:0), oleic acid (C:181?9), linoleic acid (C18:2?6) and docosahexaenoic acid (C22:6?3).The maximum and the minumun mean total Saturated Fatty Acid (SAFA), Mono Unsaturated Fatty Acid (MUFA) and Poly Unsaturated Fatty Acid (PUFA) in the experimental diets were in BY100 diet (%34.12±0.51) and in KY100 diet (%16.25±0.38), in KY100 diet (%49.74±0.35) and in BY100 diet (%26.83±0.47) and in BY100 diet (%38.11±0.69) and in KY100 diet (%34.02±0.12), respectively and differed significantly among all groups (P<0.05). In addition, eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), ?-3 and ?-3/?-6 amounts were maximum in BY100 diet (%9.26±0.30, %16.61±0.83, %20.41±0.82 and %2.51±0.13, respectively) and minimum in KY100 diet (%2.32±0.06, % 5.91±0.11, %12.05±0.24 and %0.61±0.01, respectively) while ?-6 was maximum in KY100 and minumum in BY100 (%19.66±0.13 and %8.15±0.16, respectively) (p<0.05).In rainbow trout fed with the experimental diets, total SAFA, total MUFA and total PUFA in all fatty acid were maximum and minumum in BY100 (%31.56±0.78) and in KY75 (%25.07±0.31), in KY75 (%34.72±1.02) and in BY100 (%29.36±0.70) and in KY100 (%38.53±0.65) and in BY100 (%34.34±0.45), respectively (P>0.05). EPA, DHA, and ?-3/?-6 amounts were maximum in BY100 group (%4.60±0.02, 16.28±0.18 and 1.87±0.07, respectively) and minimum in KY75 group (%2.20±0.01 11.17±0.95 and 0.81±0.05, respectively) (p>0.05). ?-3 was maximum in KY25 group (%18.25±1.09) and minimum in KY75 group (%14.86±0.95) while ?-6 was maximum in KY75 group (%18.66±0.39) and minimum in BY100 group (%9.48±0.21).This study was showed that canola oil can be used about 100% replacement of fish oil without any negative effect on growth, chemical composition and fatty acid composition of rainbow trout.Key Words: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), canola oil, growth performance, chemical composition, fatty acids. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde kanola yağını kullanma olanakları | |
dc.title.alternative | The possibilities of utilization of canola oil in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 326064 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİNOP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 246660 | |
dc.description.pages | 128 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |