Orta Karadeniz bölgesinde ağ kafeslerde levrek balığı (Dicentrarchus labrax L., 1758) yetiştiriciliği
dc.contributor.advisor | Karayücel, Sedat | |
dc.contributor.author | Öztürk, Recep | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:10:21Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:10:21Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679711 | |
dc.description.abstract | Yapılan araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan levrek balığının (Dicentrarchus labrax L., 1758) Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Samsun ili Yakakent ilçesi Çam Gölü mevkiinde ticari amaçla kurulan özel bir işletmede, ağ kafeslerde balıkların doyuncaya kadar yemlenmesi metoduna göre, büyüme performansları bulunmaya çalışılmıştır. Araştırma 2008 Haziran-Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonunda elde edilen verilerden, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, oransal ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü ve yem değerlendirme oranı hesaplanmıştır.Ortalama 4.00±0.08 g ağırlığındaki ve 7.04±0.44 cm boyundaki 250 bin adet levrek balığı, 125'er bin olacak şekilde iki kafeste stoklanmıştır. Araştırma süresince yapılan ölçümlerde su sıcaklığı minimum 18°C Haziran ve Ekim ayında, maksimum 27.7°C Ağustos ayında tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda 130.72±2.05 g ağırlığa ve 21.98±0.11 cm boya ulaşılmıştır ve oransal ağırlık artışı ortalama 111.80±34.01 olarak tespit edilmiştir. Spesifik büyüme oranı ortalama 2.50±0.56 olarak hesaplanmıştır. Kondisyon faktörü 1.05-1.26 arasında değişiklik göstermiş ve ortalama 1.20±0.03 bulunmuştur. Yem değerlendirme oranı ise ortalama 0.95±0.02 olarak hesaplanmıştır.Sonuç olarak, Karadeniz'de su sıcaklığının Haziran-Kasım aylarında levrek balığı yetiştiriciliği için uygun olduğu ve balıkların doyuncaya kadar beslendiği yemleme metodu önerilebilir.Anahtar Kelimeler: Levrek, Dicentrarchus labrax, Orta Karadeniz, Canlı Ağırlık, Büyüme Performansı | |
dc.description.abstract | The research was carried out at the commercial sea bass farm in the district of Samsun province Yakakent at the Çam Gölü region between June 2008 and November 2008. The growth performance was investigated according to the method of feeding until saturation in the cage system. At the end ofexperment total weigth, increase of live weigth, rations of werght increment, specific growth rate, condition factor and feed conversion rates were calculated.250 thousands of sea bass with a mean 7.04±0.44 cm length of and 4.00±0.08 g with mean live weight of were, stocked in the two cages, as 125 thousands. The temperature was determined as minimum in June and October with 18°C and maximum in August as 27.7°C during to the experimental period. Mean fish length and total weigth were reached to ratio 21.98±0.11 cm and 130.72±2.05 g, weigth increase was found as %111.80±34.01 and at the end of experment. Mean Specific growth rate was found as %2.50±0.56. The condition factor was changed between %1.05-1.26 and found mean as %1.20±0.03. Feed conversion rate was calculated mean as %0.95±0.02.As a results, the sea temperature is suitable for sea bass culture in the Black sea and recommended that fish may be feeded up to satified.Key Words: Sea bass, Dicentrarchus labrax, central of Black Sea, live weigth, growth performance | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Orta Karadeniz bölgesinde ağ kafeslerde levrek balığı (Dicentrarchus labrax L., 1758) yetiştiriciliği | |
dc.title.alternative | Sea bass (Dicentrarchus labrax L., 1758) culture in net cages in the cental of the Black Sea | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 382885 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİNOP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 275726 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |