Çaça balık (Sprattus sprattus Linnaeus, 1758) ununun gökkuşağı alabalık (Oncorhynchus mykiss) rasyonlarında kullanılma imkanlarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Bircan, Recep | |
dc.contributor.author | Tümüklü, Özgür | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:10:17Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:10:17Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679675 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada; çaça ve hamsi unu içeren rasyonların gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) büyüme, yem değerlendirme, aminoasit kompozisyonu, yağ asit miktarları ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri incelenmiştir.Denemede kullanılan gökkuşağı alabalıklarının deneme başlangıcındaki ortalama ağırlıkları, hamsi unu kullanılan yemle beslenen grupta (H) 130.25 ± 0.03 g, çaça unu kullanılan yemle beslenen grupta (Ç) 130.08 ± 0.03 g olarak belirlenmiştir. Denemede H grubu için % 46.53 ham protein, % 20.89 ham yağ ve Ç grubu için, % 46.47 ham protein, % 20.85 ham yağ içeren iki farklı yem hazırlanmış olup; balıklar 60 gün boyunca bu yemlerle doyuncaya kadar yemlenmiştir.Araştırma sonunda H grubunda canlı ağırlık artışı (CAA), 146.25 ± 6.00 g ve Ç grubunda ise 145.45 ± 3.53 g olarak bulunmuştur. Spesifik büyüme oranı (SBO) bakımından ise, hamsi unu katkılı yemle beslenen grupta % 1.19 ± 0.03 ve çaça unu katkılı yemle beslenen grupta % 1.19 ± 0.01 olarak tespit edilmiştir. Yem değerlendirme sayıları (YDS) H grubunda 0.94 ± 0.03, Ç grubunda 0.90 ± 0.07 olarak tespit edilmiştir. YDS değerleri arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olmadığı belirlenmiştir (p>0.05).Hamsi unu ve çaça unu ile beslenen gruplar arasında yaşama oranı (YO), protein tüketimi (PT), protein değerlendirme randımanı (PDR), hepatosomatik indeks (HSI) ve viserosomatik indeks (VSI) değerleri açısından rakamsal olarak farklılıklar gözlense de; bu farkların istatistiksel olarak önemsiz olduğu belirlenmiştir (p>0.05). Her iki deneme grubu için protein (% 94.31-% 94.39) ve yağ (% 96.23-% 97.16) sindirilme oranları oldukça yüksek elde edilmiş olup; değerler arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur (p>0.05).Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı yemlerinde hamsi unu kullanımı yerine tamamen çaça unu kullanımının balıklarda büyüme ve yem değerlendirme üzerine herhangi bir olumsuz etki meydana getirmediği tespit edilmiştir. Çaça unu kullanıldığında elde edilen büyüme performansı değerleriyle hamsi unu kullanıldığında elde edilen değerler birbirine çok yakın bulunmuştur. Sonuç olarak; gökkuşağı alabalık (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde hamsi unu yerine % 100 oranında çaça ununun kullanılabileceği tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of diets which containing sprat and anchovy meal on growth, feed conversion, amino acid composition, fatty acid amounts and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated.Initial average weight of fishes used in the experiment are determined as130,25 ±0,03 g for diet added anchovy meal (A) and 130,08 ±0,03 g for diet added sprat meal (S). In the experiment two different diets which contain 46.53% protein, 20.89% oil for group A and 46.47% protein, 20.85% oil for group S have been prepared and, fishes were fed with these diets throughout 60 days.At the end of the research, weight gain (WG) was determined as 146.25 ± 6.00 g and 145.45 ± 3.53 g in the group A and group S, respectively. Specific growth rate (SGR) was identified as 1,19 ± 0,03 % and 1,19 ± 0,01 % for groups which were fed diet added anchovy meal and diet added sprat meal, respectively. Feed conversion ratios (FCR) were determined as 0.94 ± 0.03 in the group A and 0.90 ± 0.07 in group S. Differences between FCR values are not significant statistically ( p> 0.05).Survival rate (SR), protein consumption (PC), protein efficiency ratio (PER), hepatosomatic index (HSI) and vicerosomatic index (VSI) values are numerically different for two groups but differences between groups were not significant statistically (p>0.05). Both of experimental groups have higher protein (94.31 % - 94.39 %) and fat (% 96.23-97.16%) digestibility rate and differences between groups were not significant statistically (p> 0.05).In this study have been determined that using totally sprat meal instead of anchovy meal in the rainbow trout diet has not any negative effect on growth and feed conversion. When sprat meal or anchovy meal used in the diet, growth performance values was determined the same. Consequently, it is determined that sprat meal with rate of 100% can be used instead of anchovy meal in the rainbow trout diet . | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Çaça balık (Sprattus sprattus Linnaeus, 1758) ununun gökkuşağı alabalık (Oncorhynchus mykiss) rasyonlarında kullanılma imkanlarının araştırılması | |
dc.title.alternative | Possibilities of using sprat (Sprattus sprattus Linnaeus, 1758) fish meal in rations of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rainbow trout | |
dc.subject.ytm | Growth performance | |
dc.subject.ytm | Sprats | |
dc.subject.ytm | Fish meal | |
dc.identifier.yokid | 413851 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİNOP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 299296 | |
dc.description.pages | 85 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |