Show simple item record

dc.contributor.advisorAral, Mustafa Orhan
dc.contributor.authorErik, Hatice
dc.date.accessioned2021-05-08T11:10:15Z
dc.date.available2021-05-08T11:10:15Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679662
dc.description.abstractBu çalışmada, ekonomik değeri yüksek olan diskus balıklarının (Symphysodon spp), üreme özellikleri (eş seçimi, üreme davranışları, cinsiyet ayrımları, yumurtlama periyotları, yumurta verimi, yumurta açılım oranları), embriyonik ve larval gelişim aşamaları incelenmiştir. Üç yıl süren çalışmalarda, farklı su sıcaklığı değerlerinin diskus balıklarının üreme sıklığı, yumurta verimi, larva çıkış oranlarına ve yumurtaların inkübasyon süresi üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca ticari üretimde yaygın olarak kullanılan parental bakıma alternatif olarak yapay açılım uygulamaları gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, diskus balıkları üretimi için en uygun su sıcaklığının 28-30oC aralığı olduğu, anaçların yumurtlama periyotları, yumurtaların inkübasyonu ve yumurta açılım oranları bakımından, yapay açılım yönteminin parental bakıma göre daha avantajlı olduğu belirlenmiştir. Balıkların parental bakım gerçekleştirdiği durumlarda 35?44 gün aralıklarla, yapay açılımın gerçekleştirildiği durumlarda ise 6-16 gün aralıklarla yumurtladıkları, bir yumurtlama döneminde bir çift anaçtan 72-258 arasında yumurta alınabileceği, yumurta açılım oranlarının %59-80 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Yumurtaların açılımı 28,30±0,04oC'de minimum 54 saat, maksimum 62 saat ve ortalama 57,22±0,20 saatte gerçekleşmiştir. Yumurtadan çıkan larvaların ağızları 3. gün açılmış ve 4. günde ebeveynleri üzerinden mukus ile beslenmeye başlamışlardır. Larvalar bir aylık olduklarında renkleri dışında yüzgeç ve vücut şekli bakımından ebeveynlerinin görünümünü almışlardır. Üç aylık olduklarında 4-4,5 cm satış büyüklüğüne ulaşan balıkların, 13-14. ay sonunda eş seçimini gerçekleştirerek yumurtladıkları tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, reproduction properties (partner selection, reproduction behaviours, sex determination, spawning periods, fecundity, hatching rates, phases of the embryonic and larval development) of discus fish (Symphysodon spp.) which has a high economic value were examined. In three years study, the effects of different water temperature to spawning, periodicity of spawning, fecundity, hatching rates and incubation of the discus fish were determined. In addition, artificial hatching experiments were carried out as an alternative method to parental care is commonly used in commercial production.Consequently, it was determined that optimum water temperature for discus fish culture is 28-30oC and, artificial hatching method was more advantageous than parental care method regarding to spawning periodicity of adults, incubation and hatching ratio of eggs. Adults were spawned in parental care method per 35-44 days and in artificial hatching method per 6-16 days. The study showed that, a couple of mature fish spawned between 72 and 258 eggs in one reproduction period and hatching ratio is varied between 59-80%. Incubation occurred in mean 28,30±0,04oC in 54 hours as a minimum and in 62 hours as a maximum. The mouth opening of the larvae was formed in 3rd day and they were started to feed with mucus on the parents? bodies in 4th day. One month old larvae formed like their parents in respect to fin and body form in contrast to colour. Fishes reached to market length (4-4,5 cm) in three months. It is detected that they laid eggs after partner selection at the end of 13-14 months.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDiskus balıkları (Symphysodon spp.) yetiştiriciliği
dc.title.alternativeCulture of discus fish (Symphysodon spp.)
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid425688
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİNOP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid316507
dc.description.pages126
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess