Show simple item record

dc.contributor.advisorTuran, Hülya
dc.contributor.authorCandan, Canan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:10:03Z
dc.date.available2021-05-08T11:10:03Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679574
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; deniz salyangozu işleme tesisinde iş sağlığı ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve riskleri analiz ederek, kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek için alınması gereken önlemleri belirlemektir.Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği kavramı ve önemi, tarihsel gelişimi, iş kazaları ve meslek hastalıkları tanımı, nedenleri, sınıflandırması, risk analizi, su ürünleri işleme sektörü ve deniz salyangozu hakkında bilgi verilmiştir.Uygulama alanı olarak; Sinop ilinde bulunan deniz salyangozu işleme tesisi seçilmiştir. Risk analizi çalışması L tipi Matris Metodu kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda tehlikeler ve riskler tespit edilmiş, risk seviyelerinin kabul edilebilir seviyelere gelebilmesi için gerekli önlemler belirlenmiştir. Çalışma kapsamında toplam 59 adet tehlike tespit edilmiştir. Bunlardan 6 tehlikenin tolere edilemez risk seviyesinde olduğu, 23'ünün önemli risk seviyesinde olduğu, 24 adet tehlikenin dikkate değer risk seviyesinde olduğu ve 6 tehlikenin de tolere edilebilir risk seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Önerilen çeşitli önlemler ile bu risk seviyeleri anlamsız risk seviyesine ve tolere edilebilir risk seviyesine düşürülmüştür.Anahtar Kelimeler: L Tipi Matris Metodu, Risk Değerlendirmesi, Su ürünleri işleme tesisi, Risk analizi
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the necessary precautions to keep the hazard and risks at acceptable levels by analyzing of dangers and risks which can be occurred in term of occupational health and safety in the sea snail processing plant.In this study, some information about occupational health and safety concept and its importance and historical development; definition causes and classifications of work accidents and occupational disease, risk analysis and also information about seafood processing industry and sea snail were given.Sea snail processing plant located in Sinop was chosen as the application site. Risk analysis was performed using L-type Matrix Method. Hazards and risks and the necessary measures were determined to come to an acceptable level of risk levels for them have been determined. A total of 59 hazards have been identified and 6 of them were at the not tolerable level, 23 of the dangers were of the important risk level, 24 of than were significant risk level and 6 of the dangers were at to tolerable level of risk. With various measures proposed these risks at different levels have been reduced to insignificant and or tolerable risk levels.Keywords: L-Type Matrix Methods, Risk Assessment, Seafood processing plant, Risk Analysisen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleSinop ilinde bulunan deniz salyangozu işleme tesisine iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin uygulanması
dc.title.alternativeApplication of the occupational health and safety management system on sea snail processing plant found in Sinop
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWhelk
dc.subject.ytmOccupational health
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmAquatic products sector
dc.identifier.yokid10074893
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİNOP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid409923
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess