dc.contributor.advisor | Çelik, Meryem Yeşim | |
dc.contributor.author | Duman, Mehmet Bedrettin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:10:02Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:10:02Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679562 | |
dc.description.abstract | Çalışma ekonomik değere sahip kara salyangozlarından Helix aspersa ve Helix lucorum üzerinde, Haziran 2012 - Mayıs 2013 tarihleri arasında Sinop ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Helix aspersa ve Helix lucorum türü kara salyangozlarının boyu, canlı ağırlığı, yenilebilir et ağırlığı, iç organ ağırlığı, et verimi yanında kuru madde, kül, protein, yağ ve karbonhidrat oranları belirlenmiştir. Bir yıllık çalışma süresince elde edilen verilere göre H. lucorum'da ortalama boy, canlı ağırlık, yenilebilir et ağırlığı, iç organ ağırlığı ve et verimi sırasıyla; 3.98±0.42 cm, 18.06±1.48 g, 4.21±0.68 g, 5.10±1.07 g, %23.60±1.80 olarak, ortalama kuru madde, kül, protein, yağ, karbonhidrat oranı sırasıyla; %17.27±1.37, %15.46±1.30, %65.01±2.28, %3.79±1.25, %15.75±2.50 olarak bulunurken H. aspersa'da boy, canlı ağırlık, yenilebilir et ağırlığı, iç organ ağırlığı ve et verimi ortalamaları sırasıyla; 3.44±0.33 cm, 10.04±1.06 g, 2.40±0.53 g, 3.23±0.78 g, %23.10±1.55 olarak, kuru madde, kül, protein, yağ, karbonhidrat oranı sırasıyla; %16.13±1.49, %11.92±1.06, %63.04±2.51, %4.10±1.12, %20.93±2.73 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, her iki türde protein değerlerinin üreme dönemlerine bağlı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında, yağ değerlerinin ise üreme ve uyku dönemlerine bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | The study was conducted on economic land snails, Helix aspersa and Helix lucorum, in Sinop between June 2012 and May 2013. Length, live weight, edible meat weight, internal organs weight and meat yield also dry meat, ash, protein, lipid and carbohydrate rate of both snail speicies were determined. According to the results, mean length, live weight, edible meat weight, internal organs weight and meat yield were as 3.98±0.42 cm, 18.06±1.48 g, 4.21±0.68 g, 5.10±1.07 g, 23.60±1.80% and also mean dry matter, ash, protein, lipid and carbohydrate were found as 17.27±1.37%, 15.46±1.30%, 65.01±2.28%, 3.79±1.25%, 15.75±2.50% in H. lucorum, while mean length, live weight, edible meat weight, internal organs weight and meat yield were as ; 3.44±0.33 cm, 10.04±1.06 g, 2.40±0.53 g, 3.23±0.78 g, 23.10±1.55% and also mean dry matter, ash, protein, lipid and carbohydrate were found as 16.13±1.49%, 11.92±1.06%, 63.04±2.51%, 4.10±1.12%, 20.93±2.73% in H. aspersa, respectively. As a result, it was determined that protein levels changed depending on reproductive activity in spring and autumn while lipid levels changed reproductive activity and hiberbation in both species. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Sinop ilindeki kara salyangozlarından Helix aspersa ve Helix lucorum` un biyokimyasal kompozisyonu, et verimi ve Üreme periyodunun belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of biochemical composition, meat yield and reproduction of land snails, Helix aspersa and Helix lucorum, in Sinop | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Land snails | |
dc.subject.ytm | Meat yield | |
dc.subject.ytm | Reproductive biology | |
dc.identifier.yokid | 10086404 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİNOP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 409913 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |