Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelik, Meryem Yeşim
dc.contributor.authorDuman, Mehmet Bedrettin
dc.date.accessioned2021-05-08T11:10:02Z
dc.date.available2021-05-08T11:10:02Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679562
dc.description.abstractÇalışma ekonomik değere sahip kara salyangozlarından Helix aspersa ve Helix lucorum üzerinde, Haziran 2012 - Mayıs 2013 tarihleri arasında Sinop ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Helix aspersa ve Helix lucorum türü kara salyangozlarının boyu, canlı ağırlığı, yenilebilir et ağırlığı, iç organ ağırlığı, et verimi yanında kuru madde, kül, protein, yağ ve karbonhidrat oranları belirlenmiştir. Bir yıllık çalışma süresince elde edilen verilere göre H. lucorum'da ortalama boy, canlı ağırlık, yenilebilir et ağırlığı, iç organ ağırlığı ve et verimi sırasıyla; 3.98±0.42 cm, 18.06±1.48 g, 4.21±0.68 g, 5.10±1.07 g, %23.60±1.80 olarak, ortalama kuru madde, kül, protein, yağ, karbonhidrat oranı sırasıyla; %17.27±1.37, %15.46±1.30, %65.01±2.28, %3.79±1.25, %15.75±2.50 olarak bulunurken H. aspersa'da boy, canlı ağırlık, yenilebilir et ağırlığı, iç organ ağırlığı ve et verimi ortalamaları sırasıyla; 3.44±0.33 cm, 10.04±1.06 g, 2.40±0.53 g, 3.23±0.78 g, %23.10±1.55 olarak, kuru madde, kül, protein, yağ, karbonhidrat oranı sırasıyla; %16.13±1.49, %11.92±1.06, %63.04±2.51, %4.10±1.12, %20.93±2.73 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, her iki türde protein değerlerinin üreme dönemlerine bağlı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında, yağ değerlerinin ise üreme ve uyku dönemlerine bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThe study was conducted on economic land snails, Helix aspersa and Helix lucorum, in Sinop between June 2012 and May 2013. Length, live weight, edible meat weight, internal organs weight and meat yield also dry meat, ash, protein, lipid and carbohydrate rate of both snail speicies were determined. According to the results, mean length, live weight, edible meat weight, internal organs weight and meat yield were as 3.98±0.42 cm, 18.06±1.48 g, 4.21±0.68 g, 5.10±1.07 g, 23.60±1.80% and also mean dry matter, ash, protein, lipid and carbohydrate were found as 17.27±1.37%, 15.46±1.30%, 65.01±2.28%, 3.79±1.25%, 15.75±2.50% in H. lucorum, while mean length, live weight, edible meat weight, internal organs weight and meat yield were as ; 3.44±0.33 cm, 10.04±1.06 g, 2.40±0.53 g, 3.23±0.78 g, 23.10±1.55% and also mean dry matter, ash, protein, lipid and carbohydrate were found as 16.13±1.49%, 11.92±1.06%, 63.04±2.51%, 4.10±1.12%, 20.93±2.73% in H. aspersa, respectively. As a result, it was determined that protein levels changed depending on reproductive activity in spring and autumn while lipid levels changed reproductive activity and hiberbation in both species.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSinop ilindeki kara salyangozlarından Helix aspersa ve Helix lucorum` un biyokimyasal kompozisyonu, et verimi ve Üreme periyodunun belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of biochemical composition, meat yield and reproduction of land snails, Helix aspersa and Helix lucorum, in Sinop
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmLand snails
dc.subject.ytmMeat yield
dc.subject.ytmReproductive biology
dc.identifier.yokid10086404
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİNOP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid409913
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess