Show simple item record

dc.contributor.advisorKarayücel, Sedat
dc.contributor.authorKaya Öztürk, Dilara
dc.date.accessioned2021-05-08T11:09:52Z
dc.date.available2021-05-08T11:09:52Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679484
dc.description.abstractÇalışmada, su ürünleri sektöründe önemli bir tür olan çipura balığının, Orta Karadeniz Bölgesi'nde kafese konulduğu tarihten hasat tarihine kadar büyüme ve yem değerlendirme performansları ile biyokimyasal, yağ asitleri ve amino asit kompozisyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, Temmuz 2015-Ekim 2016 tarihleri arasında, özel bir işletmenin kafes sistemlerinde yürütülmüştür. Balıklar, aylık olarak, rastgele örnekleme metoduna göre kafesten alınmıştır. Biyometrik ölçümleri yapıldıktan sonra, biyometrik indeksleri hesaplanmış ve biyokimyasal analizleri yapılmıştır.Araştırmada, 5.90±0.02 cm boy ve 2.44±0.03 g başlangıç ağırlığına sahip çipura balığı 15 aylık süreç sonunda 29.55±0.20 cm boy ve 474.60±8.64 g ağırlığa ulaşmıştır. Çalışma sonunda çipura balıklarının Yaşama Oranı ortalama % 94.26±0.60 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada, balıkların ortalama Canlı Ağırlık Artışı 33.73±9.47 g; ortalama Spesifik Büyüme Oranı % 0.92±0.30, ortalama Termal Büyüme Oranı % 0.02±0; ortalama Yem Dönüşüm Oranı 1.45±0.05 olarak belirlenmiştir.Çalışma sonunda balıkların Ham Protein değeri % 21.07±0.06, Ham Yağ değeri % 11.82±0.17, Kuru Madde değeri % 34.37±0.35 ve Ham Kül değeri % 3.64±0.17 olarak belirlenmiştir. Çalışma boyunca balıkların Toplam Esansiyel Amino Asit miktarları (7.80±0.00-11.22±0.02 g/100g, p<0.05), Toplam Esansiyel Olmayan Amino Asit miktarları (8.19±0.00 -9.94±0.01 g/100 g, p<0.05) ve EAA/NEAA oranları (1.01±0.00-1.18±0.01, p<0.05) arasındaki farkların önemli olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonunda balıkların Toplam Doymuş Yağ Asitleri miktarı % 22.94±0.01; Toplam Tekli Doymamış Yağ Asitleri miktarı % 32.77±0.02 ve Toplam Çoklu Doymamış Yağ Asitleri miktarı % 35.90±0.04 olarak belirlenmiştir (p<0.05).
dc.description.abstractThe aim of the study was to determination of growth and feed evaluation performance and biochemical, fatty acids and amino acid compositions of the sea bream, which is an important species in the aquaculture sector from the date when the fish was put into the cage until the date of harvest in the Central Black Sea Region.The survey was conducted between July 2015 and October 2016 in a cage system of a private firm. Fish were taken monthly from the cage according to the random sampling method. After biometric measurements were made, biometric indexes were calculated and biochemical analyzes were performed.In the study, sea bream with initial height of 5.90±0.02 cm and initial weight of 2.44±0.03 g reached 29.55±0.20 cm height and 474.60±8.64 g weight after 15-month period. At the end of the study, the Survival Rate of sea bream was found 94.26±0.60%. In the study, the average Live Weight Gain, the average Specific Growth Rate, the average Thermal Growth Rate and the average Feed Conversion Rate of fish was found to be as 33.73±9.47 g; 0.92±0.30 %, 0.02±0 % and 1.45±0.05 respectively. At the end of the study, crude protein value was found as 21.07±0.06 %, crude Fat value was found as 11.82±0.17 %, dry matter value was found as 34.37±0.35 % and crude Ash value was found as 3.64±0.17 % in fish samples. During the study, it was determined that the differences of Total Amount of Essential Amino Acids (7.80±0.00-11.22±0.02 g/100 g, p<0.05), Total Non-Essential Amino Acids (8.19±0.00-9.94±0.01 g/100 g, p <0.05) and EAA / NEAA ratios (1.01±0.00-1.18±0.01, p<0.05) were found to be significant. At the end of the study, the total amount of Saturated Fatty Acids was determined as 22.94±0.01 %; Total Unsaturated Fatty Acids amount was determined as 32.77±0.02 % and Total Unsaturated Fatty Acid amount was determined as 35.90±0.04 % in fish (p<0.05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleOrta Karadeniz bölgesinde ağ kafeslerde çipuranın (Sparus aurata L., 1758) büyüme performansı ve et kalite değerlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of growth performance and values of meat quality of cultured gilthead sea bream (Sparus aurata L., 1758), in net cage in the Middle Black Sea region (Samsun-Yakakent)
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10163550
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİNOP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid470644
dc.description.pages193
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess