Show simple item record

dc.contributor.advisorBalki, Mustafa Kemal
dc.contributor.authorKökdemir, Makbule Gülşah
dc.date.accessioned2021-05-08T11:09:36Z
dc.date.available2021-05-08T11:09:36Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679354
dc.description.abstractÇevre kirliliği ve dizel yakıt fiyatlarının hızla arttığı modern dünyada alternatif yakıt ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Alternatif yakıtların başında biyokütleden elde edilen biyoyakıtlar gelmektedir. Bu çalışmada biyoyakıt çeşitlerinden olan biyodizel incelenmiştir. Bu amaç için patates kızartma ve balık kızartma yağları olmak üzere iki farklı atık kızartma yağı toplanmıştır. Bu yağların biyodizele dönüşümünde farklı yöntemler araştırılmıştır. Bunun için geleneksel yöntem ve elektrokimyasal yöntem karşılaştırılmıştır. Her iki kızartma yağından bu yöntemler ile atık yağ metil esteri (biyodizel) elde edilmiştir. Yöntemlerde kullanılan katalizör ve oranı, alkol cinsi, uygulanan gerilim değerleri, reaksiyon sıcaklığı ve süreleri literatüre göre optimize edilerek deneyler gerçekleştirilmiştir. Atık kızartma yağlarından farklı yöntemler kullanılarak elde edilen biyodizelin yakıt özellikleri incelenerek uygun yöntem belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn the modern world, where environmental pollution and diesel fuel prices are increasing rapidly, the need for alternative fuel has become inevitable. Biofuels obtained from biomass are the most important alternative fuels. In this study, biodiesel which is one of the biofuel types was investigated. For this purpose, two different frying oils were collected: frying potatoes and frying oils. In addition, the suitable method for the conversion of waste frying oils to biodiesel was investigated. For this, the conventional method and the electrochemical method were compared. Waste oil methyl ester (biodiesel) was obtained by these methods in both frying oils. The catalysts used in the methods and its ratio, alcohol type, applied tension values, reaction temperature and times were optimized according to the literature and experiments were carried out. The suitable method was determined by examining the fuel properties of biodiesel obtained by using different methods from waste frying oils.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEnerjitr_TR
dc.subjectEnergyen_US
dc.titleAtık kızartma yağlarından farklı yöntemlerle biyodizel elde edilmesi ve yakıt özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeDetermination of different methods for biodiesel production from waste frying oils and investigation of fuel properties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-20
dc.contributor.departmentDisiplinlerarası Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBiodiesel
dc.identifier.yokid10285624
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİNOP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid579139
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess