Allerjen proteinlere duyarlılık gelişmesinde herpes simpleks tip-I virus ile oluşturulan bağışık yanıtın etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET ALLERJEN PROTEİNLERE DUYARLILIK GELİŞMESİNDE HERPES SİMPLEKS VİRÜS TİP-I İLE OLUŞTURULAN BAĞIŞIK YANITIN ETKİSİ Bora EKİNCİ, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Şubat 2005 Özellikle gelişmiş ülkelerde besin allerjisi prevelansındaki artışlar, araştırmaları besin allerjisi üzerinde yoğunlaştırmıştır. Allerjik rahatsızlıklar Th2 lenfositlerinin sorumlu olduğu bir dizi immun reaksiyon sonucu meydana gelmektedir. Allerjik yanıtta Th2 yanıtının, Thl cevabma doğru kaydırılarak immun yanıtın dengelenmesi ile allerjik reaksiyonların önleneceği öne sürülmüştür. Çalışmada, akut ve latent HSV-I infeksiyonunun, allerjen proteinlerin farelere verilmesi ile gelişen immun yanıta karşı etkileri araştırılmıştır. Bu amaç için akut ve latent HSV-I infeksiyonu oluşturulan BALB/c farelerde, yumurta beyazı, süt proteinleri, ovalbumin ve beta-laktoglobuline karşı meydana gelen immun yanıt değerlendirilmiştir. Allerjen proteinler HSV-I ile infekte edilen farelere intraperitoneal olarak verilmiştir. Sonuçlar, fare dalaklarından elde edilen lenfositlerin MTT lenfoproliferasyon testi kullanılarak incelenmesi ile yorumlanmıştır. Allerjen proteinler tek başlarına farelere verilerek başarılı şekilde allerji oluşturulmuştur. Akut infeksiyonda allerjen proteinlere karşı allerjik yanıt oluşumu önlenmiş ve proteinlere karşı immun cevapsızlık oluşmuştur. Latent infeksiyon esnasında BLG hariç, diğer allerjen proteinlere karşı toleransın sürdüğü, fakat yüksek doz BLG uygulamasında allerjik yanıtın yeniden meydana geldiği gözlenmiştir. Sonuçta akut HSV-I infeksiyonunun allerjen proteinlere karşı allerji gelişmesini önlediği bulunmuştur. ABSTRACT THE INFLUENCE OF IMMUNE RESPONSE THAT WAS FORMED WITH HERPES SIMPLEX VIRUS TYPE-I IN SENSITIVITY DEVELOPMENT TO ALLERGEN PROTEINS Bora EKİNCİ, Ph.D. Thesis University of Ondokuz Mayıs Samsun, February 2005 Especially in developed countries increasing of food allergy prevalence was densen investigations towards food allergy. Allergic disorders occur in the results of consecutive immune reactions mediated by Th2 lymphocytes. In allergy, it was suggested that balancing of the immune response by redirecting Th2 response to Thl type, will prevent allergic reactions. In this study, the effects of acute and latent HS V-I infections against immune response development by challenging allergen proteins to mice, were investigated. For his purpose, acute and latent HSV-I infection was generated in BALB/c mice and the immune response which was developed against egg white, whey, ovalbumin and beta-lactoglobulin was evaluated. Allergen proteins were challenged via intraperitoneally to HSV-I infected mice. Results were interpreted via examination of lymphocytes obtained from murine spleen by performing MTT lympho-proliferation assay. Allergy was successfully induced by challenging allergen proteins alone to mice. During acute infection, allergic response to allergen proteins was inhibited and immune non-responsiveness was grown against to those proteins. In latent infection, tolerance maintenance was continued, but at high doses of BLG challenge, reversion to allergic response was observed. Finally acute and latent HSV-I infections were found to inhibit allergy development to allergen proteins.
Collections