Yenidoğan jersey ırkı buzağılarda, e vitamini ve levamizol`ün bağışıklık üzerindeki immunmodülatör etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, E vitamini ve Levamizol kullanımının, buzağılarda immun sistem üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır.Çalışmanın materyalini her iki cinsiyetten, 30 adet klinik olarak sağlıklı kabul edilen Jersey buzağı oluşturdu. Yavrular onarlı üç eşit gruba bölünerek, birinci grup kontrol grubu, ikinci grup levamizol, üçüncü grup ise E vitamini uygulanacak grup olarak belirlendi.Kontrol grubundaki buzağılara doğumu takiben ve doğumdan sonraki 7. ve 14. günlerde, plasebo amacıyla 13,3 ml izotonik sodyum klorür solüsyonu (% 0,9 NaCl), her iki arka bacağa eşit miktarda i.m. (kas içi) yolla uygulandı. İkinci gruptaki buzağılara doğumu takiben ve doğumdan sonraki 7. ve 14. günlerde 3 mg/kg levamizol HCl i.m. yolla verildi. Üçüncü gruptaki buzağılara ise, yine doğumu takiben ve doğumdan sonraki 7. ve 14. günlerde 2000 IU dl-? tokoferol aynı bölgeden i.m. yoldan uygulandı.Tüm buzağılardan doğumu takiben, kolostrum alımının hemen öncesinde ve sonraki 1., 8., 15. ve 22. günlerde kan örnekleri alındı. Tam kan sayımı, serum total kolesterol, LDL, HDL, trigliserit, kortizol seviyeleri ile serum ve anneden alınan kolostrum örneklerinde immunglobulin düzeyleri belirlendi.Ortalama serum IgM seviyeleri açısından, 22. günde levamizol grubunda kontrol grubuna oranla istatistikî olarak belirgin bir yükseklik (p<0.05) gözlendi. Levamizol grubunun ortalama serum IgG düzeylerinde 1., 8., 15. ve 22. günlerde, kontrol grubuna oranla belirgin bir yükseliş (p<0.05) tespit edildi. Kan sayımı sonuçları kontrol grubuyla kıyaslandığında levamizol grubunun 15. gün MONO değerinin kontrol grubuna göre (p<0.05) yüksek, 1. gün MCV değerinin düşük (p<0.05) olduğu, E vitamini grubuna kıyasla ise 22. gün PDWc değerinin (p<0.05) yüksek olduğu tespit edildi. Levamizol grubunun 22. günde, serum LDL seviyesinin kontrol grubuna göre (p<0.05) düşük, serum kortizol seviyesinin ise (p<0.05) yüksek olduğu tespit edildi.E vitamini uygulanan grubun 22. gündeki ortalama serum IgM seviyesinde, kontrol grubuna göre istatistikî açıdan önemli bir yükseliş (p<0.05) belirlendi. E vitamini grubu ortalama serum IgG seviyelerinin, 1., 8., 15. ve 22. günlerde kontrol grubuna göre yüksek (p<0.05), ayrıca 22. gün MONO%'sinin, kontrol grubuna göre yüksek (p<0.05) olup, MCH, PDWc değerlerinin 1. günde kontrol grubuna göre ve 22. günde levamizol grubuna göre düşük olduğu (p<0.05) belirlendi. Total kolesterol seviyesi 1. günde kontrol grubuna göre istatistikî açıdan belirgin derecede bir yükseliş (p<0.05) gösterdi.Sonuç olarak levamizol ve E vitamini uygulamalarının buzağılarda immunglobulin seviyeleri üzerinde stimülan etki gösterdiği, bu nedenle Türkiye'de çok sık görülen ve önemli ekonomik kayıplara neden olan neonatal dönem enfeksiyonlarına karşı buzağıların pasif immun yanıtlarında artış oluşturabileceği kanısına varıldı. The aim of this study was to investigate the effects of vitamin E and levamisole on the immune system of calves.The animal material of the study was composed of 30 clinically healthy Jersey cows from both sexes. Calves were divided equally to three groups, forming a control, levamisole and vitamin E supplemented group.The control group was administered 13,3 ml isotonic saline solution (0,9% NaCl) equally to both legs via i.m. route, following the delivery and on days 7 and 14, with placebo purposes. The second group was received 3 mg/kg levamisole HCl intramuscularly, following the delivery and on days 7 and 14. The third group was given 2000 IU dl-? tocopherole intramuscularly, again following the delivery and on days 7 and 14.Blood samples were collected from all the calves, just before and after colostrum intake and on days 1, 8, 15 and 22. Whole blood counts, serum total cholesterol, LDL, HDL, triglyceride, cortisol values and immunoglobulin levels of the colostrum and serum, were determined.Average serum IgM levels of the levamisole group were statistically higher (p<0.05) than that of the control group on day 22. Average serum IgG levels of the levamisole group revealed a significant elevation (p<0.05), compared to the control group on days 1, 8, 15 and 22. When compared with the control group, 15th day MONO value of the levamisole group was higher (p<0.05), and first day MCV value was lower (p<0.05), where compared with the vitamin E group, 22nd day PDWc value was determined to be higher (p<0.05). On day 22, serum LDL level of the levamisole group was lower (p<0.05) and serum cortisol level was higher (p<0.05) than the control group. Average serum IgM levels of the vitamin E group on day 22 were statistically higher (p<0.05) than that of the control group. Average serum IgG levels of the vitamin E group revealed a significant elevation (p<0.05) compared to the control group on days 1, 8, 15 and 22. Also 22nd day MONO% was higher (p<0.05) than the control group, where MCH, PDWc values on day 1 was lower (p<0.05) than that of the control group and that of the levamisole group on day 22. Total cholesterol level displayed a significant increase (p<0.05) compared to the control group on day 1.In conclusion, the observed stimulant effects of levamisole and vitamin E applications on the immunoglobulin levels of calves in this study, supports the administration of these agents in improving the passive immune responses of calves against the neonatal period infections, which in Turkey, are encountered frequently and results with major economical losses.
Collections