Yıldız güreşçilerde antrenman ve beslenme durumunun irdelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sporda beslenme, sporcunun hem genel sağlığını hem de sportif performansını etkilediğinden üzerinde dikkatle durulması gereken bir konudur.Tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırma, 2007?2008 yılı Samsun ili Kavak ilçesinde Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi'nden (Grup I ) 19 kişi, Amasya Güreş Eğitim Merkezi ve Ordu Güreş Eğitim Merkezi'nden (Grup II ) 17 kişi olmak üzere toplam 36 kişi üzerinde yapılmıştır. Çalışma kapsamına alınan sporculara hazırlanan anket formu ile demografik özellikleri , antropometrik ölçümleri, besin tüketim sıklığı ve 3 günlük besin tüketimlerine ilişkin bilgiler alınmıştır. Grup I'deki sporculara 1 yıl boyunca gereksinmeleri doğrultusunda diyetisyen tarafından yeterli ve dengeli beslenme desteği verilmiş, Grup II'deki sporculara verilmemiştir.Çalışma sonucunda elde edilen verilere ait değerlendirmede SPSS?12 paket programı kullanılmış gruplar arasında farklığına Student-t ve ki-kare testi ile bakılmıştır. Gruplar arasında yaş (yıl),siklet,vücut ağırlığı (kg), haftalık antrenman günü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05).Günlük antrenman sayıları bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05).Gruplar arasındaki 3 günlük besin tüketimleri ortalamaları karşılaştırıldığında; enerji (kkal), protein (g), yağ (g), karbonhidrat (g), lif (g), kolesterol (mg), A vitamini (µg), B1 vitamini (mg), B2 vitamini (mg), B6 vitamini (mg), folik asit (µg), B12 vitamini (µg), sodyum (mg), potasyum (mg), kalsiyum (mg), magnezyum (mg), fosfor (mg), demir (mg), çinko (mg),pantotenik asit (mg) alımları bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,05 ).Grup I ve Grup II'deki sporcuların üst orta kol ve kalça çevresi ortalama değerleri arasındaki farklılığın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,05).Gruplar arasında çalışmanın başlangıcı ve sonu arasında boy farkı Grup I'in lehine istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p<0,05 ).Bu çalışma, yıldız güreşçilerin antrenman, beslenme durumları ve antropometrik ölçümlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır Nutrition in sports is a significant issue since it affects both the general health and the sportive performance of the sports people.This restrictive cross-sectional study was conducted on 36 students from Yaşar Doğu Wrestling Training Center (Group I) situated in Kavak, Samsun and Amasya Wrestling Training Center and Ordu Wrestling Training Center (Group II). Group I consisted of 19 students and Group II consisted of 17 students. A survey form was submitted to the subjects and information on their demographical features, anthropometric measurements, food consumption frequency and three-day food consumptions. A sufficient nutrition support was provided for Group I subjects for a year but the group II was not provided with such a support.SPSS-12 programme was used for the evaluation of the data collected in the study and the differences between the groups were studied using student-t and Chi-square test. There was no significant difference between the groups with regard to age (year), weight category (kg) and the number of days for weekly training (p>0.05). However, there was a significant difference with regard to the number of the daily trainings (p<0.05).The comparison of the avarages of the two groups regarding three-day consumptions revealed that there was a statistically significant difference with regard to energy (kkal), proteine (g), fat (g),carbohydrate (g), fibre (g), cholestrol (mg), vitamine A (mg), vitamine B1 (mg), vitamine B2 (mg), vitamine B6 (mg), folic acid (mg), vitamine B12 (mg), sodium (mg), potassium (mg), calcium (mg), magnesium (mg), phospor (mg), iron (Mg), zinc (mg), pantothenic acid (mg) (p<0.05).There was a statistically significant difference between the avarage values of the two groups concerning hips and mid-arm circumference (p<0.05).There was a statistically significant difference between the two groups with regard to the heights of the subjects measured at the beginning and end of the study. This difference was observed in Group I (p<0.05).This study was conducted in order to examine the training nutrition and antropometric measurements of the wrestler students.
Collections