Farklı asidik içeceklerin restoratif materyallerin yüzey sertliklerine olan etkilerinin in-vitro olarak değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı asidik içeceklerin kliniklerimizde sıkça kullanılan restoratif materyallerin yüzey sertlikleri üzerine etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada asidik içecekler olarak kola, vişne suyu, elma suyu, enerji içeceği ve portakal suyu; restoratif materyal olarak ise Filtek Silorane, Filtek Z-550, Filtek Ultimate Flowable, Dyract Extra, Fuji II LC kullanıldı. Her bir restoratif materyalden 8 mm çapında ve 2 mm kalınlığında toplam 300 örnek hazırlandı. Başlangıç yüzey sertlik değerleri, Barcoll yüzey sertlik ölçüm cihazı ile ölçüldü. Her bir örnek 5 sn asidik içecek içerisinde daha sonra 5 sn yapay tükürükte bekletildi. Söz konusu içeceklerin içilme şekline uygun olarak, bu döngü 10 kez tekrarlandı. Kontrol grubu, örnekler döngüye tabi tutulmaksızın yapay tükürük içerisinde saklandı. 1 ayın sonunda restoratif materyallerin yüzey sertlikleri tekrar ölçüldü. İstatistiksel değerlendirme ?Tekrarlanan Ölçümlü Varyans Analizi? ve ?Tukey çoklu karşılaştırma testi? ile yapıldı.Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; başlangıç yüzey sertlik değerleri bakımından Filtek Z-550?nin en yüksek değere sahip olduğu ortaya konuldu. Deney sonrası restoratif materyaller içerisinde en çok etkilenen Filtek Z 550?dir; diğer materyaller ise aynı oranda etkilenmiştir (p<0,05). Deneyde kullanılan sıvılardan yapay tükürük yüzey sertlik değerlerini kullanılan asidik içeceklerden daha az azaltarak istatistiksel olarak farklı etki yaratmıştır (p<0,05); diğerleri arasında ise istatistiksel olarak fark bulunmamıştır.Sonuç: Materyaller içecek gruplarına göre değerlendirildiğinde beş farklı asidik içeceğin etkisinin benzer olduğu tespit edilmiş ve bu sonuç içeceklerin pH değerlerinin birbirine yakın olması ile açıklanmıştır. Yüzey sertlik değişimi bakımından Filtek Z 550 dışında tüm materyallerin benzer şekilde etkilendiği belirlenmiştir. Bu sonuç kısa çalışma süresine bağlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Yüzey sertliği, asidik içecekler, kompozit rezin, RMGI, kompomerOndokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Temmuz 2013 Aim: The aim of this study is to examine the effects of different acidic beverages on the surface hardness of restorative materials which are frequently used in clinical practices. Material and Method: In this study, cola, sour cherry juice, apple juice, energy drink and orange juice were used as acidic beverages while Filtek Silorane, Filtek Z-550, Filtek Ultimate Flowable, Dyract Extra and Fuji II LC served as restorative materials to be tested. A total of 300 samples with a diameter of 8mm and thickness of 2mm were prepared, using all the restorative materials in question. Initial surface hardnesses of the samples were measured with a Barcoll surface hardness measurement device. Each sample was put in these solutions for 5 seconds after which they were placed in artificial saliva for 5 seconds. Imitating the drinking procedure of these drinks, this cycle was repeated for 10 times. The control group was stored in the artificial saliva without any exposure to this cycle. At the end of the one-month-period, surface hardnesses of the restorative materials were measured again. ?Repeated Measures Analysis of Variance? and ?Tukey?s Multiple Range Test? were used for statistical analysis. Findings: Statistical analysis showed that Filtek Z-550 had the highest initial surface hardness. Filtek Z-550 was also the most affected restorative material after the experiment. Other restorative materials were affected similarly (p<0.05). Of the liquids used in the experiment, artificial saliva reduced the surface hardnesses less, compared with the other liquids and caused a statistically significant effect (p<0.05). There were no statistically significant differences among the other liquids. Result: The evaluation of the restorative materials with regard to beverage groups revealed that five different acidic beverages had similar effects, which was due to the similar pH values of the beverages. It was found out that all restorative materials, except for Filtek Z-550, were affected similarly with respect to surface hardness changes. This result was attributed to the short experimental period. Key Words: Surface hardness, acidic beverages, resin composite, RMGI, compomer.
Collections