Obezitenin sağlıklı ve hastalıklı periodontal dokular üzerine etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Çalışmamızın amacı, obezitenin periodontal sağlıklı ve hastalıklı dokulardaki etkisini klinik periodontal parametrelerle ve birer oksidatif stres (OS) belirteci olan malondialdehid (MDA), protein karbonil (PC) ve total antioksidan kapasitesinin (TAOK) dişeti oluğu sıvısındaki (DOS) seviyeleri aracılığıyla değerlendirmektir. Materyal ve metot: Çalışmaya sistemik sağlıklı 45 normal kilolu birey ve 48 obez birey dahil edildi. Obezite teşhisinde vücut kitle indeksi kullanıldı. Periodontal durum, plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondalamada kanama (SK), cep derinliği (CD), klinik ataçman seviyesi (KAS) ölçümleri ve radyograflarla değerlendirildi. Gruplar, normal kilolu periodontal sağlıklı (Grup 1), normal kilolu gingivitisli (Grup 2), normal kilolu generalize kronik periodontitisli (Grup 3), obez periodontal sağlıklı (Grup 4), obez gingivitisli (Grup 5) ve obez generalize kronik periodontitisli (Grup 6) bireylerden oluşturuldu. DOS' ta MDA, PC, TAOK seviyeleri ELISA yöntemiyle incelendi.Bulgular: DOS MDA, PC seviyeleri Grup6>Grup5>Grup4 (p<0,05) ve Grup3>Grup2>Grup1 (p<0,05) şeklinde; DOS TAOK seviyesi Grup6<Grup5<Grup4 (p<0,05) ve Grup3<Grup2<Grup1 (p<0,05) şeklinde sıralandı. Grup1-Grup4, Grup2-Grup5, Grup3-Grup6 eşleşmesinde MDA ve PC seviyeleri Grup6>Grup3, Grup5>Grup2, Grup4>Grup1 şeklinde; TAOK ise aynı sırayla düşük çıktı. Anlamlı fark sadece Grup3-Grup6 (p<0,05) eşleşmesinde görüldü. MDA, PC seviyeleriyle klinik ölçümler arasında anlamlı pozitif korelasyon (p<0,05); TAOK seviyesiyle de anlamlı negatif korelasyon (p<0,05) olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmamız obezitenin, periodontal hastalık varlığında OS artışı ile periodontal doku hasarını ve periodontal hastalığın şiddetini arttırabilen bir etken olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. Aim: The aim of our study is to evaluate the effect of obesity on periodontally healthy or diseased tissues by clinical periodontal parameters; malondialdehyde (MDA), protein carbonyl (PC) and total antioxidant capacity (TAOC) levels as biomarkers of oxidative stress (OS) in gingival crevicular fluid (GCF).Material and Method: Systemically healthy 45 normal-weight adults and 48 obese adults were included in the study. Body mass index was used in diagnosis of obesity. Periodontal status was determined through plaque index (PI), gingival index (GI), bleeding on probing (BOP), probing depth (PD), clinical attachment level (CAL) and radiographs. Normal weight and obese adults were analyzed in 6 groups, (normal weight+periodontally healthy (Group 1), normal weight+gingivitis (Group 2), normal weight+generalized chronic periodontitis (Group 3), obese+periodontally healthy (Group 4), obese+gingivitis (Group 5), obese+generalized chronic periodontitis (Group 6). MDA, PC, TAOC levels were examined by ELISA method. Results: According to GCF MDA and PC levels, groups were listed as Grup6>Group5>Group4 (p<0.05) and Group3>Group2>Group1 (p<0.05). According to GCF TAOC level, groups were listed as Grup6<Group5<Group4 (p<0.05) and Group3<Group2<Group1 (p<0.05). MDA and PC levels were listed as Group6>Group3, Group5>Group2, Group4>Group1; TAOC level was listed as Group6<Group3, Group5<Group2, Group4<Group1 in Grup1-Grup4, Grup2-Grup5, Grup3–Grup6 matchups. Significant difference was found only in Grup3-Grup6 matchup (p<0.05). In all subjects, clinical parameters showed statistically significant positive correlations with MDA and PC levels and negative correlations with TAOC level.Conclusion: Our results reveal that obesity may influence periodontal tissue destruction and disease severity through increasing the OS in the presence of periodontal disease.
Collections