Giresun ilinde bulunan büyükbaş işletmelerin yapısal özelliklerinin reprodüktif parametreler yönünden incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Giresun'da bulunan büyükbaş işletmelerinin yapısal durumları, sürü yönetimsistemleri ve elde edilen reprodüktif parametreler ile bunların işletme verimliliğiüzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Giresun Merkez ve 15 ilçesinde süt sığırcılığı yapan 1401 adetişletme ile 25 sorudan oluşan anket çalışması yapılmıştır. Anket verileri analiz edilerekTürkiye'nin farklı illerinde yapılan benzer çalışmalar ile karşılaştırmalar yapılmıştır.Bulgular: Çalışmada işletme başına düşen hayvan sayısı 7,4, hayvanların günlük sütüretimi ise 5,19 lt olarak belirlenmiştir. İşletmelerin %3,7'si süt sağım makinesikullanırken, %60,5'i ürettiği sütü kendi tükettiğini belirtmiştir. İlde en yaygın olan ırkjerseydir. Yem üretimini kendi arazisinden yapan işletmelerin oranı sadece %39,veteriner hizmetlerinden yararlananların oranı %88,7, suni tohumlama yaptıranişletmelerin oranı %48,5, senkronizasyon uygulayan işletmelerin oranı ise %1,2'dir.İşletmelerin %68,3'ü kızgınlık takibini gözlemleyerek yaptığını, %43,3'ü hayvanlarınkızgınlık geçirdiğini çara akıntısıyla anladıklarını belirtmişlerdir. İşletmelerin %41,4'üpostpartum dönemde problemler yaşadığını belirtirken, en çok görülen hastalıklar memehastalıkları ve şaptır.Sonuç: İşletmelerin büyük çoğunluğunun aile tipi işletmeler olduğu ve kendiihtiyaçlarını karşılamak amacıyla süt sığırcılığı yaptığı, hayvan verimlerinin düşükolduğu, kültür ırkı oranının düşük olduğu, yetiştiricilerin sürü yönetimi konusundayeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Giresun; Süt Sığırcılığı; Dölverimi; Reprodüksiyon. Aim: İnvestigating of the structural condition of the cattle enterprises in Giresun, herdmanagement system, obtained reproductive parameters and their effects on theefficiency of enterprises has been aimed.Material and Method: 25-questions of survey study were conducted with 1401 dairycattle breeding enterprises in Giresun province center and its 15 county. Comparisonswere made with similar studies conducted in different provinces of Turkey by analyzingthe survey data.Results: The number of animals per farm is determined to be 7.4 and the daily milkproduction of the animal is determined to be 5.19 liters in the study. While using themilking machines 3.7% of enterprises, 60.5% of enterprises stated that they consumetheir produced milks for their needs. Jersey is the most common breed in the province.Only 39% of enterprises products their feed from their land, 88.7% of enterprisesbenefit from the veterinary services, 48.5% of enterprises performing artificialinsemination, the rate of synchronization implements enterprises is 1.2%. 68.3% of theenterprises follow-up estrus period of cattle by observing, 43.3% of the enterprises hadindicated that they understood the estrus period of the animals with weathering. 41.4%of enterprises stated that the problems experienced postpartum period and the mostcommon diseases are breast disease and foot and mouth disease.Conclusion: The majority of enterprises are family-type and breeding dairy cattle inorder to meet their own needs. The rates of culture breeds are low and growers weredetermined to have insufficient knowledge of herd management.Keywords: Giresun; Dairy Cattle; Fertility; Reproduction.
Collections