Üniversitenin ikinci öğretim lisans programlarında eğitimini sürdüren öğrencilerde uyku düzeninin beslenme alışkanlıkları, diyet kalitesi ve duygu durumu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: İkinci öğretim lisans programlarına devam eden öğrencilerde uyku kalitesinin beslenme alışkanlıkları, diyet kalitesi ve duygu durumuna etkisinin incelenmesidir.Materyal ve Metot: Çalışma 01.11.2015-31.12.2015 tarihlerinde yapılmış olup, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı fakültelerin lisans programlarında eğitimini sürdüren 2. öğretim öğrencileri çalışma grubunu (n=386), 1. öğretim öğrencileri ise kontrol grubunu (n=370) oluşturmuştur. Bireylere genel özellikleri ve antropometrik ölçümleri ile beslenme alışkanlıklarına ilişkin soruların yer aldığı bir anket formu ile birlikte, diyet kalitesini belirlemek için Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED), uyku kalitesini ölçmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve duygu-durumunu tanımlamak için Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASÖ) uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS for Windows 21.0 programı kullanılmış olup, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir.Bulgular: İkinci öğretim öğrencilerinde kahvaltıyı atlayanlarda ve saat 22:00 ve sonrasında öğün tüketenlerde uyku kalitesi kötü olanların oranı yüksek bulunmuştur (p<0,05). İkinci öğretimde uyku kalitesi kötü olan öğrencilerin KIDMED puanı, normal olan öğrencilerin KIDMED puanından daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Birinci öğretim öğrencilerinde uyku ve diyet kalitesi arasında ilişki bulunmamıştır. Her iki öğretim türünde de uyku kalitesi kötü olanların depresyon, anksiyete ve stres puanları uyku kalitesi normal olanlardan yüksektir (p<0,05).Sonuç: İkinci öğretim öğrencilerinde uyku kalitesinin beslenme alışkanlıkları ve diyet kalitesine etkisi birinci öğretim öğrencilerinden daha belirgindir. Her iki öğretim türünde de uyku kalitesi duygu durumunu etkilemektedir.Anahtar Kelimeler: Beslenme; diyet; duygu durumu; ikinci öğretim; uyku Aim: To examine the effects of sleep patterns on eating habits, diet quality and mood among university students in evening undergraduate education programmes.Material and Method: The study was carried out between the dates of 01.11.2015 and 31.12.2015, and evening undergraduate students (n=386) in the faculties of Ondokuz Mayıs University formed the study group, while normal undergraduate students (n=370) formed the control group. Besides a questionnaire including general characteristics, anthropometric measurements and questions about eating habits of individuals; to determine diet quality Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED), to measure sleep quality Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and to describe mood Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS) were applied. Statistical analysis of data was performed by using SPSS for Windows 21.0 program, the significance level was p<0.05.Results: Among evening education students, the percentage of poor sleep quality of breakfast skippers and those who consume meals after 22:00 was higher (p<0.05). Among evening education students, KIDMED score of those who have poor sleep quality was lower than those who have normal sleep quality (p<0.05). There was no relationship between sleep and diet quality among normal education students. In both types of education, depression, anxiety and stress scores of those who have poor sleep quality was higher than those who have normal sleep quality (p<0.05).Conclusion: The effect of sleep quality on eating habits and diet quality in evening education students was more evident than normal education students. In both types of education, the quality of sleep affects mood.Keywords: Diet; evening education; mood; nutrition; sleep
Collections