Üniversite öğrencilerinde umutsuzluk düzeyinin beslenme durumu ve demografik özelliklerle ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Üniversite öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerine beslenme durumu ve demografik özelliklerin etkisinin araştırılmasıdır.Materyal ve Metot: Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim gören 733 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Bütün katılımcılara demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümleri sorgulamaya yönelik bir anket formu ve umutsuzluk düzeyini belirlemek için `Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ)` uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Öğrencilerin BUÖ puan ortalaması 4,63±3,75 olup çoğunluğun (%50,1) umutsuzluk ölçeği puanı ortalaması normal sınırlardadır. Uyku süresi 5-6 saat ve ≥10 saat olan, sigara ve alkol kullanan, haftada en az 1 kez veya daha sık alkol kullananların BUÖ puanı yüksek iken öğün atlayan, kahvaltı ve öğle öğününü atlayanların BUÖ puanı düşüktür (p<0,05). Sağlıksız besinlerden işlenmiş et ürünü, sebze ve patates kızartması, hazır çorba, fıstık ezmesi, şekerlemeler, hamburger, ketçap, margarin, mayonez, cips, toz içecek, meşrubat ve tüketilen miktara bağlı sağlıksız sayılabilen besinlerden tost, simit, börek, kek, kaymak, pekmez, tahin, şerbetli tatlıyı sık (her gün veya haftada 5-6 kez) tüketenlerin umutsuzluk puanı yüksektir (p<0,05).Sonuç: Çalışma kapsamında incelenen üniversite öğrencilerinin çoğunluğunun, BUÖ puan ortalamasının normal aralıkta olduğu tespit edilmiştir. Uyku süresi, sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız besinlerin sık tüketilmesi gibi özelliklerin, umutsuzluk puanını etkilediği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Beslenme; demografik özellik; umutsuzluk; üniversite öğrencisi Aim: It is aimed to investigate that the effects of nutritional status and demographic characteristics on hopelessness score of university students.Material and Method: Seven hundred and thirty-three students, who have 4 years of courses in different faculties of Ondokuz Mayis University, were included. A questionnaire containing informations on demographic characteristics, nutritional habits, anthropometric measurements was applied to all students along with Beck Hopelessness Inventory (BHI) to evaluate hopelessness score. Study data was assessed with a SPSS 20.0 statistics package programme.Results: The mean BHI score was 4.63±3.75 and mean of most of their BHI scores (50.1%) was normal. Sleeping 5-6 hours and ≥10 hours, using smoke and alcohol, using alcohol at least one time or more in a week was associated higher and skipping meal especially breakfast and lunch was low BHI score (p<0.05). Unhealty foods such as processed meat product, fried vegetable, fried potato, package soup, peanut butter, sweets, hamburger, ketchup, margarine, mayonnaise, chips, powdered drinks, soft drinks and due to amount of consume considered as unhealty foods such as toast, bagel, patty, cake, slide, molasses, tahini, dessert was associated with higher hopelessness point when consumed every day or five or six times in a week (p<0.05).Conclusion: The mean BHI score of university students which we examined was determined as normal. Characteristics such as sleeping time, using smoke and alcohol, consuming usually unhealty foods were relationship with hopelessnes scale.Keywords: Demographic characteristic; hopelessness; nutrition; university student
Collections