Tavuk kökenli enterococcus faecıum ve lactobacıllus türlerinin probiyotik özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmada potansiyel probiyotik bakterilerden olan Lactobacillus spp. veEnterococcus faecium'un sağlıklı tavuklardan izolasyonu ve izole edilen bakterilerinprobiyotik olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması amaçlandı.Materyal ve metot: Çalışmada Samsun'da bulunan ticari bir kanatlı hayvan mezbahasındakesim aşamasında olan 50 adet tavuğa ait bağırsak incelendi. Bağırsak mukozalarından alınanörneklerden Lactobacillus spp. ve E. faecium bakterilerinin izolasyonu amacıyla selektif besiyerlerine ekim yapıldı. Şüpheli kolonilerin identifikasyonu PCR ile yapıldı. İzole edilenbakterilerin % 0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına direnci için Safra Tolerans Testigerçekleştirildi. İzolatların pH 3 ve pH 5'e direnç durumları pH Tolerans Testi ile belirlendi.İzolatların hidrofobisiteleri %0,03 Kongo Kırmızılı agar kullanılarak incelendi. İzolatlarınantibiyotik dirençlilikleri dokuz farklı antibiyotik diski kullanılarak Kirby Bauer DiskDifüzyon Testi ile belirlendi. İzolatların patojen Escherichia coli izolatına karşı antagonistiketkilerinin araştırılmasında Radyal Difüzyon yöntemi kullanıldı.Bulgular: Örneklerden 20 adet E. faecium ve 9'u L. acidophilus olmak üzere 21 adetLactobacillus spp. izole edildi. İzolatların tümünün % 0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına, pH3-5'e dirençli oldukları saptandı. İzolatların tümünün hidrofobik karakterde olduğu, ancakhiçbirisinin E.coli'ye karşı antagonistik etki göstermediği belirlendi. E.faecium izolatlarının 8tanesi 8 antibiyotiğe karşı dirençli olarak değerlendirildi. Lactobacillus spp. izolatlarının 1tanesinin 5 antibiyotiğe ve L. acidophilus izolatlarından da 1 tanesinin 7 antibiyotiğe dirençliolduğu belirlendi ve çoklu dirence sahip suşlar olarak değerlendirildi.Sonuç: Çalışma sonucunda tüm izolatların hidrofobik özellikte olduğu, safra ve düşük pH'yadirençli olduğu fakat hiçbirisinin E.coli'ye karşı test edilen koşullarda etkili olmadığıbelirlendi. Elde edilen sonuçlar, E. faecium, L. acidophilus ve Lactobacillus spp.izolatlarından çoklu antibiyotik direnci gösterenlerin probiyotik olarak kullanılabilir özellikteolduğunu ve in vivo koşullarda etkinlik denemeleri yapılması gerekliliğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: tavuk; Enterococcus faecium; Lactobacillus; probiyotikYağmur KOÇAK, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Ocak - 2017 Aim:In this study, the isolation of Lactobacillusspp. and Enterococcus faecium and the investigation of the potential use of isolated bacteria as probiotic were aimed. Material and methods:In a study, 50 chicken intestines, which were taken from a commercial chicken slaughter house in Samsun region, were investigated. The samples were taken from intestinal mucosae and inoculated to the selective mediums for the isolation of Lactobacillus spp.and E. faecium. Suspected colonies were identified by PCR. The isolated bacteria were investigated for bile (0.5-1%) and pH (3-5) resistance by Bile and pH Tolerance tests, respectively. The hydrophobicity's of the isolates weretested by using 0.03% Congo Red Agar. The antibiotic resistances of the isolates were determined by Kirby Bauer Disc Diffusion Test with using 9 antibiotic discs.The Radial Diffusion Method was used for determining the antagonistic effects of the isolates against Escherichia coli. Results:Twenty E.faecium, 21 Lactobacillus spp. (9 of them were L. acidophilus) were isolated from samples. All the isolets werefound as resistant to tested bile and pH conditions. All the isolates were hydrophobic, but none of them had an antagonistic effect against Escherichia coli. Eight of E.faeciumisolates were found as resistant to 8 antibiotics. One Lactobacillusspp. (other than L. acidophilus) and 1 L. acidophilusisolate were resistant to 5 and 7 antibiotics, respectively. These isolates were evaluated as multi-antibiotic resistant strains. Conclusion: In conclusion, we detected that all the isolates were hydrophobic, resistant to bile and low pH conditions; but none of them had an antagonistic effect against Escherichia coliin tested conditions. These results indicated that the multi-antibiotic resistant strains of E.faecium, L.acidophilusand Lactobacillusspp. isolates had a potentialof using as a probiotic and further in vivoefficiency studies had to beessential for these strains. Keywords:poultry; Enterococcus faecium; Lactobacillus; probioticsYağmur KOÇAK, Master Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, January-2017
Collections