Biyolojik metotla muamele edilen mısır samanının in-vitro tekniklerle sindirilebilirliğinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmada mısır samanının Pleurotus osteriatus (PO), Pleurotus eryingii (PE) ve Lentinula edodesv (LE) ile muamele edilerek sindirilebilirliğin artırılması ve ayrıca ruminant besleme için fermente mısır samanı hazırlamada kullanılacak en etkin mantar türü ve inkübasyon zamanının belirlenmesi amaçlandı.Materyal ve Metot: Mısır samanı PO, PE ve LE miselleri ile muamele edilip inkübatörde 26 0C'da 10, 20, 30 ve 40 günlük inkübasyonlara bırakıldı. Her bir inkübasyon gününden sonra organik madde sindirilebilirliği (OMS) ve metabolize edilebilir enrji (ME) değerleri in-vitro gaz üretim metodu ile; in-vitro gerçek KM (IVGKMS), organik madde (IVTGOMS), nötral deterjan fiber (IVGNDFS), asit deterjan fiber (IVGADFS), neutral deterjan lignin (IVGADLS) değerleri ANCOM Daisy inkübatör ile belirlendi.Bulgular: Ortalama OMS ve ME değerleri; OM, KM, NDF, ADF, ADL'nin IVGS değerleri PO, PE ve LE muamelelerinin inkübasyon süreleri artışına parelel olarak yükselme gösterdi. En etkin mantar olarak PO ve inkübasyon zamanı için de 30 günlük süre belirlendi. Bununla birlikte, mısır samanının PE ve LE ile muamelerinin 20 ve 30 günlük inkübasyonları sonrasındaki sindirilibilirlikleri de benzer şekilde artış gösterdi.Sonuç: Her bir mantar türü PO, PE ve LE muameleleri 20 veya 30 günlük inkübasyonlarında fermente mısır samanı hazırlanarak ruminant beslemede kullanılabilir.Anahtar Kelimeler: Biyolojik muamele; Lentinula edudes; mısır samanı; Pleurotus eryingii; Pleurotus osteriatus; sindilebilirlik. Aim: The objectives of the present study were to improve the digestibility of corn straw by the treatment of white rod fungus mainly Pleurotus osteriatus (PO), Pleurotus eryingii (PE) and Lentinula edodes (LE) and also to determine both the most effective fungus and incubation time to prepare fermented corn straw for ruminant nutrition.Materials and Methods: The choped corn straw was treated with PO, PE and LE, and incubated for 10, 20, 30 and 40 days in incubator at 26 0C. After each incubation time, organic matter digestibility (OMD) and metabolisable energy (ME) by in-vitro gas production; in-vitro true digestibilities of dry matter(IVTDMD), organic matter (IVTOMD), neutral detergent fiber (IVTNDFD), acid detergent fiber (IVTADFD), neutral detergent lignin (IVTADLD) by ANCOM Daisy incubator were determined. Results: The mean OMD, ME and IVTD of OM, DM, NDF, ADF, ADL levels were increased with PO, PE and LE treatments with increasing incubation times. The most effective fungus was PO and incubation time was 30 day. However, the digestibilities of corn straw were also similarly increased with 20 and 30 days incubation of PE and LE.Conclusion: Any of PO, PE and LE treatments with either 20 or 30 days incubation may be used to prepare fermented corn straw for ruminant nutrition. Key Words: Biological treatment; corn straw; digestibility; Lantinula edudes; Pleurotus eryingii; Pleurotus osteritus.
Collections