Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu meyvesinin antioksidan kapasitesi ve antimikrobiyal potansiyelinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Yapılan bu çalışma ile Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu bitkisininantioksidan ve antimikrobiyal kapasitesinin araştırılması ile çıkan sonuçlardoğrultusunda bu meyvenin hayvancılık sektöründe kullanılabilirliği tartışılmıştır.Materyal ve Metot: Yapılan çalışmada Samsun ve çevresinde bulunan 10 farklıbölgeden kuşburnu meyveleri toplanıp homojenize edilmiştir. 100 gram kuşburnuörneğininin içerdiği askorbik asit seviyesi g askorbik asit, toplam tanen seviyesi gtannik asit, toplam flavonoid seviyesi mg kuersetin, toplam fenolik madde seviyesi ggallik asit, toplam protein seviyesi g sığır serum albumini (BSA) cinsindenspektrofotometrik yöntemlerle ölçülmüştür. Örneklerin total antioksidan seviyesi iletotal oksidan seviyesi kit yardımıyla belirlenmiştir. Kuşburnu örneklerininantibakteriyal kapasitesinin ölçülmesi için disk difüzyon yöntemi kullanılmış olupörneklerin oluşturdukları inhibisyon çapları milimetre cinsinden tespit edilmiştir.Bulgular: Çalışmamızda elde edilen bulgular doğrultusunda kuşburnu örneklerininaskorbik asit miktarı 0,781-1,120 g/100 g, tanen miktarı 1,420-4,650 g/100 g, flavonoidmiktarı 29,500-36,300 mg/100 g, fenolik madde miktarı 4.700-8.347 g/100 g, toplamprotein miktarı 0,540-0,890 g/100 g, toplam antioksidan seviyesi 2,590-2,620 mmol /L,toplam oksidan seviyesi 6,130-7,410 mmmol/L aralığında bulunmuş, test edilenbakterilere karşı antimikrobiyal aktivite belirlenmiştir.Sonuç: Bu araştırma ile Samsun ve çevresinde yetişen kuşburnu meyvesinin içerdiğiaskorbik asit miktarı sebebiyle antioksidan kapasitesinin yüksek olduğu, ayrıcaantibakteriyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir.Bu bağlamda kuşburnu meyvesininhayvan beslenmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Aim: The aim of the study is to investigate the antioxidant activity and antibacterialcapacity of rosehip fruits grown in Samsun and to prove that rosehip can be used inanimal feeding.Material and Method: In this study rosehip samples were collected from 10 differentareas in Samsun and homogenized. Paremeters were measured with spectrophotometricmethods. It is shown that ascorbic acid ammount was measured in g ascorbic acid,tannin amount was measured in g tannic acid, total flavonoids were measured in mgquercetin, total phenolic acid was measured in g gallic acid equivalent, total protein wasmeasured in g bovine serume albumine in 100 g rosehip sample. Total antioxidant statusand total oxidant status were measured with kits. Furthermore, the antibacterial activityof rosehip samples was tested with disc diffusion method and resulted in milimeterinhibition diameter.Results: Ascorbic acid, tannin, flavonoids, phenolic acid, total protein, total antioxidantstatus, total oxidant status of rosehip fruit were measured as 0.781-1.120 g ascorbicacid/ 100 g rosehip, 1.420-4.650 g tannic acid/100 g rosehip, 29.500-36.300 mgquercetin/100 g rosehip, 4.700-8.347 g GAE/100 rosehip, 0.540-0.890 g BSA/100 grosehip, 2.590-2.620 mmol TEAC/L, 6.130-7.410 H2O2 equivalent/L. It is also showedthat rosehip fruit extracts have an antibacterial activity over tested bacteria.Conclusion: It is shown that rosehip fruits have an antioxidant capacity due to itsascorbic acid content and antibacterial activity which makes it convenient to use inanimal food industry.
Collections