Metabolik sendromlu ratlara curcumin ve lactobacıllus acıdophılus uygulamasının bazı hormonlar ve insülin direncine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç:Bu çalışmada, deneysel olarak metabolik sendrom oluşturulan ratlara tedavi amacıyla curcumin ve Lactobacillus acidophilus probiyotiğinin tek tek ve kombinasyon halinde verilmesinin insülin, resistin, leptin, adiponektin, apelin ve nitrik oksit düzeyleri ile insülin direncine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metot:Çalışmada 5 grup oluşturuldu. Metabolik sendrom oluşturmak için içme suyu ile 8 hafta süresince fruktoz (%20) verildi. Tedavi amacıyla son dört hafta curcumin (100 mg/kg/gün) ve Lactobacillus acidophilus tek tek veya kombinasyon halinde verildi. Deneme sonunda alınan kan örneklerinde insülin, resistin, leptin, adiponektin, apelin ve nitrik oksit düzeyleri ELISA test kiti ile;total kolesterol, trigliserit, glukoz, albumin ve total protein düzeyleri ise analizör cihazı ile belirlendi.Bulgular:İçme suyuna fruktoz ilave edilen grupta apelin, resistin, glukoz, total kolesterol ve trigliserit düzeylerinin önemli düzeyde arttığı (P<0,05), tedavi amacıyla curcumin, Lactobacillus acidophilus probiyotiği ve ikisi birlikte verilen grupta azalmaya başladığı, nitrik oksit düzeyinin ise önemli derecede azaldığı belirlendi. Metabolik sendrom oluşturulan grupta insülin değerinin önemli düzeyde yüksek olduğu ve insülin direncinin geliştiği belirlendi. Curcumin ve probiyotik verilen grupta ise sadece fruktoz verilen gruba göre insülin direnci skorunun düştüğü belirlendi.Sonuç: Fruktoz verilerek metabolik sendrom oluşturulan ratlara curcumin ve Lactobacillus acidophilus probiyotiğinin verilmesinin hormon düzeylerini düzeltici ve insulin direncini azaltıcı etkisinin bulunduğu belirlendi. Bu sonuçlar diyete curcumin ve probiyotik ilave edilmesinin metabolik sendrom tedavisi için tavsiye edilebileceğini gösterdi. Aim:In this study, we tried to investigate the effect of curcumin and Lactobacillus acidophilus probiotics given individually and in combination to insulin, resistin, leptin, adiponectin, apelin and nitric oxide changes and insulin resistance as experimental treatment of metabolic syndrome.Material and methods:Five groups were formed in the study. Fructose (20%) was administered with drinking water for 8 weeks to develop metabolic syndrome. For treatment, curcumin (100 mg/kg/day) and L. acidophilus were given individually or in combination for the last four weeks. At the end of the experiment; insulin, resistin, leptin, adiponectin, apelin and nitric oxide levels were determined by ELISA test kit and total cholesterol, triglyceride, glucose, albumin and total protein levels were determined by analyzer.Results:The levels of apelin, resistin, glucose, total cholesterol and triglyceride increased significantly (P <0,05) in the fructose added to drinking water groups whereas Curcumin and L. acidophilus probiotics and the both given groups for treatment started to decrease and the nitric oxide level decreased significantly. Insulin resistance was found to be significantly higher in the group with metabolic syndrome and insulin resistance developed. In the group given curcumin and probiotics, it was determined that the insulin resistance score was lowered compared to the group only given fructose.Conclusion:The administration of L. acidophilus probiotic and curcumin in rats with metabolic syndrome caused by fructose improves hormone levels and reduces insulin resistance. These results showed that the addition of dietary curcumin and probiotic could be recommended for the treatment of metabolic syndrome.
Collections